Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Skončila oprava kaplického železničního přejezdu. Změny umožní rychlejší průjezd vlaků

Železniční přejezd v Kaplici Nádraží na Českokrumlovsku na silnici I/3, která spojuje České Budějovice s Dolním Dvořištěm, hraničním přechodem do Rakouska, je od úterního večera po více než týdnu opět otevřen. Silnice byla v tomto místě neprůjezdná, objížďky prodloužily trasu až o desítky kilometrů. V době uzavírky, kterou si vyžádala oprava železničního přejezdu, někteří řidiči dodávek a kamionů nerespektovali dopravní značky, čímž způsobili problémy.

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) přejezd upravovala od pondělí 24. dubna. Původním termínem dokončení oprav byla neděle 30. dubna. Ovšem práci zkomplikovalo počasí, hlavně páteční sněhová nadílka. Uzavírka frekventovaného železničního přejezdu tak skončila až v úterý 2. května v osm hodin večer. „Byly ukončeny veškeré plánované stavební práce na přejezdu v Kaplici nádraží včetně pokládky živičných povrchů," řekla Jitka Míšková ze stavební společnosti Edikt.

Objízdné trasy vedly po silnicích nižších tříd, cestu řidičům prodloužily až o desítky kilometrů. Policie nemusela řešit větší problémy. „Nic mimořádného jsme nezaznamenali. Komplikace způsobilo jen víkendové sněžení, ale nebylo nic zásadního. Jenom pár volání řidičů, kteří nerespektovali značky a najeli do míst, kde se jim už potom špatně otáčelo, zvlášť dodávky nebo nákladní vozy," uvedl policjení mluvčí Jiří Matzner.

ČTĚTE TAKÉ: Železničáři uzavřeli přejezd v Kaplici. Rekonstrukce potrvá týden

Kvůli opravě nejezdily ani vlaky mezi stanicemi Rybník a Kaplice. Cestující v tomto úseku převážely autobusy. Dělníci na přejezdu upravili povrch, což umožní rychlejší průjezd vlaků. „Nově je místo zabezpečeno světelným přejezdovým zabezpečovacím zařízením se zajištěním sekvenčního sklápění nově instalovaných závor," upřesnil Pavel Tesař ze Správy železniční dopravní cesty.

Vedle závor přibyla dálkově ovládaná zvuková signalizace pro nevidomé. Dosud zde byla jen výstražná světla.

Foto Jana Kroneislová | Zdroj ČTK

Štítky železniční přejezd, oprava, Kaplice, Správa železniční dopravní cesty, Rakousko, České Budějovice, okres Český Krumlov, Dolní Dvořiště, Pavel Tesař

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skončila oprava kaplického železničního přejezdu. Změny umožní rychlejší průjezd vlaků  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.