Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Správa železniční dopravní cesty dá letos do oprav jihočeských nádraží 16 milionů korun

Správa železniční a dopravní cesty (SŽDC) dá letos na opravy jihočeských nádraží 16 milionů korun. Dalších 7,7 milionu zaplatí za přípravu projektových dokumentací na opravy nádraží České Budějovice, Veselí nad Lužnicí, Písek a Tábor. Letos již SŽDC v jižních Čechách opravila nádraží v Boršově nad Vltavou, Zlaté Koruně i Putimi, jak oznámil mluvčí SŽDC Marek Illiaš.

Nyní SŽDC opravuje nádraží v Katovicích na Strakonicku, kde investuje čtyři miliony do opravy fasády, výměny oken, dveří a střešní krytiny. Stejné práce nyní dělají dělníci na nádraží v Božejovicích na Táborsku.

Nová okna, dveře a fasádu má od konce června nádraží v Boršově nad Vltavou, odkud se domů vrací řada vodáků, kteří sjíždějí Vltavu. Na konci března skončila oprava výpravní budovy ve Zlaté Koruně na Českokrumlovsku, tam SŽDC vyměnila okna, dveře a udělala novou fasádu. Nádraží v Putimi na Písecku má od konce února nová okna, dveře a střešní krytinu.

Ještě letos by mohla začít oprava vlakového nádraží v Českém Krumlově, která by podle dřívějších informací měla vyjít na 13 milionů korun. SŽDC, jak uvedl Illiaš, předpokládá, že letos v září vyhlásí výběrové řízení a v říjnu uzavře smlouvy se zhotovitelem. Stavební práce by mohly začít ke konci letošního roku. „Dokončení prací na objektu bychom rádi stihli do listopadu 2019. Termíny jsou orientační,“ řekl Illiaš, podle nějž se práce mohou zpozdit, když se odvolá některý neúspěšný účastník veřejné soutěže.

Začala již také projektová příprava modernizace nádraží v Českých Budějovicích. Novorenesanční budova byla otevřena v roce 1908, odhad nákladů je podle starších údajů SŽDC 170 milionů, začít by se mělo v lednu 2020. SŽDC připravuje také projektové dokumentace na kompletní opravu výpravních budov v Táboře a Písku.

Opravy jihočeských nádraží začaly krátce poté, co je v roce 2016 převzala SŽDC do své správy. Loni SŽDC opravila mimo jiné za 3,2 milionu nádraží v Nových Hradech na Českobudějovicku, fasádu i přístřešek na nástupišti. Za poslední dva roky SŽDC opravila na jihu Čech nádraží ve městech a obcích Branice, Kardašova Řečice, Křemže, Lomnice nad Lužnicí, Majdalena, Omlenice, Popelín, Protivín, Ševětín či Vimperk. Nejčastěji se měnila okna, dveře a střešní krytina.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky SŽDC, opravy, nádraží, rekonstrukce, Správa železniční dopravní cesty, oprava, okno, fasáda, České Budějovice, Tábor, Písek, Zlatá Koruna, Boršov nad Vltavou, Putim

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Správa železniční dopravní cesty dá letos do oprav jihočeských nádraží 16 milionů korun  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.