Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Část obchvatu Českých Budějovic chtějí stavět Italové. Nabídli nejnižší částku

Odhadovaná cena dvanáct a půl kilometru dlouhého úseku obchvatu Českých Budějovic je podle Ředitelství silnic a dálnic necelých šest miliard korun. Firma, která v soutěži nabídla nejnižší částku, chce část obchvatu postavit téměř o třetinu levněji. Hodnotící komise teď nabídky projde a doporučí, jakého uchazeče vybrat. Z devadesáti procent o tom rozhoduje právě cena.

Ředitelství silnic a dálnic obdrželo na základě vypsaného výběrového řízení čtyři nabídky na výstavbu dálnice D3 Hodějovice – Třebonín. Hodnotící komise nyní nabídky zhodnotí a doporučí uchazeče, se kterým by měl zadavatel uzavřít smlouvu. Konkrétní termín zahájení je závislý na případných námitkách ze strany neúspěšných uchazečů k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže,“ uvedl mluvčí ŘSD Jan Studecký. Podle něj je při rozhodování z devadesáti procent důležitá cena.

Nejnižší cenu, 3,9 miliardy korun bez DPH, nabídlo italsko-turecké sdružení firem Astaldi a IC IC Içtaş, které se nejnižší nabídkou chtěla podílet i na dostavbě dálnice D35. Odhadovaná cena podle ŘSD přitom byla téměř o třetinu vyšší.

ČTĚTE TAKÉ: Součástí obchvatu Srubce bude tunel. Kvůli obyvatelům obce vybral kraj dražší variantu

Jako druhá skončila italská firma Salini Impregilo společně s českou společností Doprastav. Navrhnutá částka byla 5,8 miliardy korun. Nejvyšší cenu dalo sdružení firem Eurovia. Pod jejím vedením by úsek vyšel na 6,16 miliardy korun.

Nabídky na stavbu úseku Úsilné-Hodějovice mohou firmy podávat až do konce srpna a v září by mělo ŘSD vybrat vítěze. Na tomto úseku už má navíc obě stavební povolení. Jedno povolení ale stále chybí na úsek Hodějovice-Třebonín.

Dálnice D3 má spojit Prahu s Českými Budějovicemi a rakouskými hranicemi, tam se napojí na rakouskou rychlostní silnici S10. Z konečných zhruba 170 kilometrů je v provozu asi padesát.

Foto Jana Kroneislová

Štítky obchvat, dálnice, D3, stavba, nabídka, peníze, České Budějovice, Ředitelství silnic a dálnic, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Třebonín, Hodějovice, Doprastav, Eurovia CS, Praha, Dálnice D35

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Část obchvatu Českých Budějovic chtějí stavět Italové. Nabídli nejnižší částku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.