Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kde nejčastěji bouráme a proč? Nebezpečné křižovatky pod drobnohledem Drbny

Časté dopravní nehody na křižovatkách v Budějcích jsou stále dokola opakovaným tématem. I když většina řidičů nadává na nepřehlednost v těchto místech, za nehody si mohou sami. Kde tedy nejvíce bouráme a proč?

Největší nehodovost je podle dopravních policistů na křižovatkách: Lidická – Mánesova, Nádražní – Jírovcova a Na Sadech – Krajinská směrem na 28. října. Právě na této křižovatce šetřili policisté za poslední tři roky deset dopravních nehod, z nichž devět bylo s lehkým zraněním. Hlavním problémem je nedání přednosti v jízdě při odbočování vlevo a hustý provoz v křižovatce, která navazuje na další velmi frekventovanou křižovatku ulic Pražská, Na Sadech a Husova.

Nejvíce zmačkaných plechů řeší dopraváci na křižovatce ulic Lidická a Mánesova, kde se za poslední tři roky stalo dvacet pět dopravních nehod. Dvacet z nich bylo s těžkým či lehkým zraněním. I tam je hlavní příčinou nedání přednosti v jízdě protijedoucímu vozidlu při odbočování vlevo. Pravděpodobně se na situaci podepisuje i hustota provozu.

Třetím místem v Budějcích, kde se bourá více než na jinde ve městě, je křižovatka ulic Nádražní a Jírovcova. Policisté tam za poslední tři roky vyjížděli k dvanácti nehodám.


Křižovatka Nádražní a Jírovcova.

Na nebezpečné křižovatky jsem se zeptali i Budějčáků. Ti většinou zastávají názor, že jsou nebezpeční hlavně někteří řidiči. Problémovými místy jsou podle nich křižovatky: Lidická a Mánesovka, Výstaviště nebo křižovatka mezi Májem a Vltavou.

Statistiky ale neuvádějí přesný počet. Některé drobnější ťukance řidiči vyřeší vyplněním euro formuláře. „Nápravě velmi často pomůže stavební úprava křižovatek, včetně případné úpravy semaforů, pokud již není křižovatka zatížena natolik, že veškeré úpravy se již míjí účinkem,“ uvedl tiskový mluvčí policie Jiří Matzner a dodává: „Podstatná a málo zdůrazňovaná je vzájemná ohleduplnost řidičů, která významným způsobem ovlivňuje situaci v provozu, a tudíž i vznik rizikových situací. Současný často viděný princip, „já projedu za každou cenu, bez ohledu na ostatní,“ k nehodám jen přispívá," uzavírá mluvčí.

Která budějcká křižovatka je podle vás nejnebezpečnější?

Celkem hlasovalo631 čtenářů

Foto Dominik Svoboda

Štítky křižovatky, nehody, České Budějovice, policie, havárie, dopravní nehoda, Na Sadech

Kde nejčastěji bouráme a proč? Nebezpečné křižovatky pod drobnohledem Drbny  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.