Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

ŘSD vyvlastní pozemky, kvůli nimž nemůže dostavět D3 u Tábora. Majitelé výši odškodnění odmítli

Spor o pozemky motocentra, které brání u Tábora výstavbě dálnice D3, bude možná u konce. Ředitelství silnic a dálnic požádá o jejich vyvlastnění. Majitelé pozemků totiž odmítli další nabídku finančního odškodnění. Ta měla být podle České televize o polovinu vyšší, než původně nabízená částka.

Jde o úsek dlouhý 400 metrů. Vlastníkům pozemků navrhlo ŘSD již dříve odškodnění téměř 20 milionů korun. Majitelé nabídku nepřijali. Návrh odškodnění zaslalo ŘSD jak bratrům Bratránkovým, jimž patří pozemky s Motocentrem, tak i firmám Milan Král a Taartrade. S některými z nich jednali zástupci ŘSD osobně, ale bez úspěchu.

„Majitelé odmítli nabízenou cenu. Zbývá jediná cesta, a tou je vyvlastnění. Právníci to začínají připravovat. Můžeme zahájit proces vyvlastnění. Doufám, že D3 se nám konečně podaří dostavět," řekl mluvčí ŘSD Jan Studecký.

Soud už dříve rozhodl, že ŘSD musí vlastníky sporných pozemků buď připojit k D3, nebo je odškodnit. Podle Rýdla zvolí ŘSD formu takzvaného mezitímního rozhodnutí, což je stav, kdy ještě nejsou pozemky vyvlastněny, ale už se může začít stavět. Součástí vyvlastnění je peněžní kompenzace.

ŘSD chtělo pozemky vykoupit. Pozemky s Motocentrem, které patří bratrům Bratránkovým, ale k dálnici připojit nelze - vlastníci pozemků, přes které by měla vést příjezdová cesta k Motocentru (Jihočeský kraj či městská část Měšice), s tím nesouhlasí. Návrh odškodného pro Bratránkovy a Krále, jemuž patří 9290 metrů čtverečních orné půdy, byl téměř 20 milionů korun.

Petr a Pavel Bratránkovi a firma Taartrade vlastní 4009 metrů čtverečních pozemků a dvě budovy na pozemcích. Podle ŘSD vznikl problém v roce 1998, kdy stavební úřad v Táboře povolil chybně stavbu Motocentra jako stavbu trvalou přes dočasný příjezd ze silnice I/3.

Zatím poslední jihočeský úsek D3 Bošilec - Ševětín dlouhý 8,1 kilometru otevřelo ŘSD na konci června. D3 má spojit Prahu s Českými Budějovicemi a rakouskými hranicemi. Dálnice D3 by měla měřit 170 kilometrů, v provozu je 58 kilometrů. D3 z Mezna k hranicím s Rakouskem by měla být hotová v roce 2024, celá dálnice D3 z Prahy k hranicím do roku 2028, řekl letos v červenci premiér Andrej Babiš (ANO).

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky dálnice, D3, Tábor, motocentrum, vyvlastnění, ŘSD, pozemek, Ředitelství silnic a dálnic, Česká televize, Praha, Andrej Babiš, ANO 2011, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomáš Fuk

Myslíte, že máme šanci se dozvědět, kdo je zodpovědný za to, že "stavební úřad v Táboře povolil chybně stavbu Motocentra jako stavbu trvalou přes dočasný příjezd ze silnice I/3." a jak to bylo s odpovědnými osobami vyřešeno?

Neděle, 17. listopadu 2019, 20:12Odpovědět

Libor Matoušek

2028, to je fakt pěkný datum... ????‍♂️

Pondělí, 11. listopadu 2019, 10:02Odpovědět

Jan Richter

Dobře jim tak když se nedokáží dohodnout ..

Neděle, 10. listopadu 2019, 08:45Odpovědět

ŘSD vyvlastní pozemky, kvůli nimž nemůže dostavět D3 u Tábora. Majitelé výši odškodnění odmítli  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.