Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Krumlov chce zlepšit MHD, spoje by měly jezdit nově i k úřadu

Český Krumlov chce mít od roku 2021 nový systém městské hromadné dopravy (MHD). Linky by zajížděly do nových míst, například k městskému úřadu. Stoupl by počet najetých kilometrů, aniž by vzrostla suma, kterou město MHD dotuje. Letos to bylo 4,8 milionu korun. Vyplývá to z dopravní analýzy MHD, kterou si radnice nechala zpracovat. Informaci potvrdil místostarosta Josef Hermann.

Autobusy ročně najedou 150 tisíc kilometrů. Za leden až říjen stoupl počet cestujících o 30 tisíc, zhruba o 11 procent. Spoje využilo 307 tisíc lidí. „Po úpravách, které jsme byli nuceni dělat v jízdních řádech i ceníku, kde jsme se museli přizpůsobit tomu, že stát dotuje jízdné, jsme se dostali na velmi zajímavá čísla. Jsou to (cestující) převážně senioři a žáci, ale to je to, co chceme,“ řekl Hermann.

Radnice si nechala zpracovat návrh, jak by mohla vylepšit MHD, jejíž provoz převzala před pár lety od Jihočeského kraje. Od roku 2021 chce síť změnit a v soutěži najít nového dopravce. Město chce zlepšit i návaznost spojů na meziměstské autobusy a vlaky. MHD by měla mít pravidla typu, že pojede jednou za hodinu a i do míst, kde dosud nezastavuje.

„Našli jsme místa, která jsou dnes trošku odloučená. Roste nám počet obyvatel ve Vyšném, přemýšlíme, že by v novém systému začaly autobusy zajíždět do Vyšného. Máme návrh, že Kaplickou ulicí by měly zajíždět k městskému úřadu, protože se domníváme, že pro lidi, kteří jsou méně pohybliví, je kopec od autobusového nádraží příliš velký,“ řekl místostarosta. MHD by častěji jezdila i na hřbitov.

Hermann uvedl, že by podstatně stoupl počet najetých kilometrů, a to i s menším počtem vozů. Částka, kterou město dopravu dotuje a činí 4,8 milionu korun, by nevzrostla. Příští rok představí město návrhy občanům.

V Českém Krumlově jezdí tři linky. Jedna z nich je meziměstská, z Krumlova do Větřní. Město, v němž žije asi 13 tisíc lidí, bude mít v roce 2020 vyrovnaný rozpočet s příjmy 400 milionů korun a stejně vysokými výdaji.

Autoři | Foto

Štítky správa, MHD, Český Krumlov, městská hromadná doprava, Vyšný, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krumlov chce zlepšit MHD, spoje by měly jezdit nově i k úřadu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.