Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Krumlov rozšíří parkoviště, chystá terminál zájezdových autobusů

Českokrumlovský rozvojový fond (ČKRF), obchodní společnost v majetku města, plánuje letos tržby 105 milionů korun, meziročně o 12 procent vyšší, a zisk před zdaněním 12,2 milionu. Do majetku investuje 23,4 milionu. Firma rozšíří parkoviště P3 o 52 míst, připraví i dokumenty potřebné k tomu, aby vznikl nový terminál zájezdových autobusů. Vyplývá to z podnikatelského plánu ČKRF, jejž včera vzali na vědomí zastupitelé. Informace sdělila mluvčí radnice Petra Nestávalová.

Fond provozuje i bus stop, systém placeného vjezdu zájezdových autobusů do města, který funguje od loňského června. Letos z něj ČKRF čeká výnosy 26 milionů korun, pokud výrazně neubude turistů z Číny kvůli koronaviru, řekl ředitel ČKRF Petr Troják. Systém je dočasný, autobusy nyní stojí na parkovišti Jelenka 2 a ve Chvalšinské ulici. V roce 2022 hodlá město zprovoznit nový terminál pro tyto autobusy za řekou Polečnicí. Fond letos připraví dokumentaci pro územní řízení i úvodní studii nového terminálu.

Loni měl fond rekordní výnosy. Plán tržeb překročil o 14,3 milionu, utržil 94 milionů korun. Zisk před zdaněním bude 12,8 milionu. Koncem letošního roku bude úvěrová zadluženost 1,5 milionu, což chce fond do druhé poloviny roku 2021 vykrýt tržbami z bus stopu a modernizovaných parkovišť.

Letos rozšíří fond o 52 míst parkoviště P3 - Městský park, zprovozní i nový naváděcí systém aut na parkoviště. Dva miliony bude stát rekonstrukce kamerového systému parkovišť, z analogového systému přejde na digitální, ČKRF vymění i všech 34 kamer na parkovištích P1, P2, P3 a kamer přibude.

Na začátku roku dokončí fond rozšíření optické datové sítě. Připojí k ní objekty autobusového nádraží, připraví i napojení nových parkovišť. ČKRF plánuje letos i příští rok také opravy bytů. „To je důležité, že vracíme život do města,“ řekl Troják. Fond chystá také územní studii pro areál kasáren Vyšný, kde chce město stavět byty. ČKRF bude připravovat i městské vycházkové okruhy či rozvoj sítě cyklistických a inline stezek.

Jedním z projektů fondu je Museum Fotoateliér Seidel. To pečuje o odkaz fotografů Josefa a Františka Seidelových čítající 140 tisíc skleněných desek, negativů a pohlednic z 19. a 20. století. Loni ho navštívilo 13.450 lidí, meziročně o devět procent víc. Tržby byly 3,3 milionu korun. Loni zahájilo muzeum aktivity pro děti ze základních škol.

ČKRF, jenž vznikl v roce 1991, je stoprocentní dceřinou společností města. Je to obchodní společnost, do jejíhož majetku město bezúplatně vložilo asi 50 budov a pozemků v historickém centru. Firma se stará o opravu domů, jejich využití, podporuje rozvoj cestovního ruchu a láká do města investory. Pět let bude fond provozovat nové autobusové nádraží.

Autoři | Foto

Štítky správa, turistika, doprava, autobusy, Český Krumlov, ČESKOKRUMLOVSKÝ ROZVOJOVÝ FOND, spol. s r.o., Čína, Muzeum Fotoateliér Seidel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krumlov rozšíří parkoviště, chystá terminál zájezdových autobusů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.