Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Otevření hranic s Českem vnímá Rakousko jako prioritu

Pro Rakousko je prioritou otevřít hranice se sousedními státy. V rakouské rozhlasové stanici Ö1 to dnes prohlásila tamní ministryně turistiky Elisabeth Köstingerová, která výslovně zmínila Česko a Slovensko. Plné otevření hranic s Německem země pod Alpami chystá od 15. června. Překračování hranic Rakousko podobně jako jiné státy výrazně omezilo kvůli pandemii nemoci covid-19.

„V první linii nyní vidíme východní země, například Česko a Slovensko,“ řekla Köstingerová o plánovaném uvolňování režimu na hranicích. Rakouský kancléř Sebastian Kurz a další rakouští představitelé v uplynulých dnech opakovaně hovořili o tom, že na otevření hranic s Českem mají velký zájem.

Veřejnoprávní stanice ORF dnes uvedla, že Kurz pověřil rakouského ministra vnitra Karla Nehammera a ministryni pro Evropskou unii Karoline Edtstadlerovou, aby připravili scénář liberalizace hraničního režimu se Švýcarskem, Lichtenštejnskem a východoevropskými sousedy, pokud tam rovněž infekce zůstane pod kontrolou.

Rakousko od 15. června otevře plně hranice s Německem

Rakousko od 15. června plně otevře hranice s Německem a už od tohoto pátku bude hranice kontrolovat pouze namátkově. Dnes to oznámila agentura APA, které plány na změnu režimu na hranicích sdělil úřad rakouského kancléře Sebastiana Kurze. On sám ve švýcarské televizi prohlásil, že ještě tento měsíc by chtěl uvolnit kontroly na pomezí se Švýcarskem zavedené kvůli koronaviru a v červnu pak plně obnovit překračování hranic bez jakýchkoli kontrol.

V rámci kroků, které měly zpomalit šíření nákazy koronavirem, uzavřelo Rakousko podobně jako jiné země hranice se sousedy a omezilo vstup jen na odůvodněné případy. Podle současných ustanovení platí v Rakousku zavedení hraničních kontrol s Německem, Itálií, Švýcarskem, Lichtenštejnskem, Českem a Slovenskem do 31. května a kontroly jsou i na hranicích s Maďarskem a Slovinskem.

Ve švýcarské televizi SRF Kurz v úterý večer prohlásil, že rakouským cílem je vedle nového režimu se Švýcarskem také uvolnit situaci na hranicích s Německem.

„Rozhovory s Německem pokračují výborně. I zde je možné očekávat průlom,“ řekl Kurz. Rovněž prohlásil, že Švýcarsko s Rakouskem by chtěly hranice s Německem uvolnit rychleji, ale na brzdě prý stojí německá spolková země Bavorsko.

Dnes APA s odvoláním na informace rakouského kancléřství ohlásila plné otevření rakouských hranic s Německem od 15. června. Kurz v úterý telefonicky jednal s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a dnes bude o dalších krocích diskutovat rakouská vláda, doplnila APA.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky hranice, koronavir, Rakousko, otevření, Česko, Německo, Sebastian Kurz, Slovensko, COVID-19, Elisabeth Köstingerová, Švýcarsko, Alpy, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Otevření hranic s Českem vnímá Rakousko jako prioritu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.