Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Otevření hranic z rakouské strany vítají hlavně pendleři

Úplné otevření hranic z rakouské strany, které platí ode dneška, vítají na jihu Čech především lidé dojíždějící za hranice do zaměstnání. Podle nich by mohl být provoz na přechodech ještě plynulejší. Do zaměstnání do Rakouska jezdí především z pohraničí tisíce Jihočechů, uvádí sdružení Pendleři bez hranic. Rakouská strana hranice otevřela po zmírnění koronavirové epidemie. Čeští policisté budou při návratu stále kontrolovat, byť namátkově, zda lidé mají doklad o negativním testu na covid-19.

„Hlavní pozitivní posun vidíme v tom, že snad už definitivně odpadnou kolony na hranicích. Tím pádem bychom třeba opět mohli dokázat odhadnout čas, který potřebujeme na cestu do práce,“ řekl zástupce sdružení Pendleři bez hranic Jan Průha.

Dodal, že v minulých týdnech nebylo výjimkou, když na cestě do zaměstnání strávili lidé dobu o desítky minut delší než obvykle. Na hraničních přechodech se kvůli kontrolám tvořily i několikakilometrové kolony. „Nejhorší na tom bylo, že se nedalo předvídat, v jaký den a v jakou hodinu ty fronty budou. Kolony vznikaly dost různorodě,“ uvedl.

Například z okolí lipenské přehrady, která je blízko rakouských hranic, dojíždí do zahraničí za prací až pět stovek obyvatel. Některým z nich zdržení na cestách způsobilo komplikace v zaměstnání. „Vím, že některé paní o práci přišly. Musely vypravit děti do školy a cesta jim pak kvůli kolonám místo tradičního času trvala výrazně déle a do zaměstnání dorazily pozdě,“ řekl starosta Horní Plané na Českokrumlovsku Jiří Hůlka.

Podle něj však zásadní změna s dnešním dnem zatím nenastane. „Vím o tom, že Rakušané už dva týdny na hranicích nekontrolují. Zato u nás se kontroluje stále. Dokud to nebude stejné jako v Rakousku, stále hrozí zdržení na cestách,“ uvedl Hůlka.

Průha dodal, že pendlery mrzí, že řada z nich musí ještě investovat do testu na covid-19. Policisté ho budou na hranicích při namátkových kontrolách vyžadovat do 15. června. „Některým měsíční platnost testu nyní končí. A kvůli pár dnům bude muset každý zaplatit přibližně 2 tisíce korun za nový. Přijde nám to zbytečné,“ uvedl.

Autoři | Foto

Štítky ČR, Rakousko, koronavirus, vláda, hranice, povolání, Česko, Jiří Hůlka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Otevření hranic z rakouské strany vítají hlavně pendleři  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.