Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Správa železnic opravila historickou budovu v Majdaleně. Rekonstrukce přesáhla šest milionů korun

Po osmi měsících otevřela tento týden Správa železnic opravenou historickou výpravní budovu v Majdaleně na Jindřichohradecku. Rekonstrukce vyšla navíce než šest milionů korun. Kromě vnitřních prostor bylo upraveno také okolí budovy.

Rekonstrukce historického objektu z roku 1890 začala v říjnu loňského roku. „Ve stanici, která se nachází na trati Veselí nad Lužnicí – České Velenice, došlo k opravě fasády výpravní budovy. Součástí prací byla dále výměna oken, dveří a střechy včetně komínových těles, jejich výsledkem je také příjemnější prostředí v čekárně a na veřejných toaletách. Celá železniční stanice byla navíc vybavena novým mobiliářem,“ popsala tisková mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

Úpravou prošlo i okolí budovy. Přibyla parkovací místa a přestup na autobusovou dopravu. Vzhledem k tomu, že je Majdalena hojně navštěvovanou turistickou destinací, jsou zde k dispozici nová stání pro kola.

Doufáme, že tyto kroky poskytnou všem návštěvníkům této stanice větší komfort při cestování a našim zaměstnancům lepší pracovní prostředí,“ sdělil za Správu železnic ředitel Oblastního ředitelství Plzeň Radek Makovec.

Práce na obnově výpravní budovy vyšly na 6,2 milionu korun.

Rekonstrukce budějckého nádraží

V minulém týdnu začala Správa železnic rekonstruovat budovu vlakového nádraží v Českých Budějovicích. V polovině května byla podepsána smlouva se sdružením firem Metrostav – EDIKT – AVERS. Opravy vyjdou na 689 485 000 bez DPH a potrvají do konce roku 2022.

Práce se zaměří i na navazující přízemní křídla pod prvním nástupištěm na severní a jižní straně budovy. „Zahrnou rekonstrukci obvodového pláště, oken a dveří, střechy, interiérů a technického zázemí, oživí se rovněž stávající nevyužité prostory,“ popsala mluvčí Radka Pistoriusová.

Na nejfrekventovanějších místech budovy by měly vzniknout nové obchodní jednotky. „Bezpečnost cestujících se zvýší vytvořením hlavního vchodu do výpravní budovy přímo z Lannovy třídy. Celá trasa z prostoru podchodů pod nástupišti přes budovu až na Lannovu třídu bude nově plně bezbariérová," doplnila mluvčí.

Opravy dalších objektů

Ještě letos plánuje zahájit přestavbu objektů osobních nádraží v Písku a ve Veselí nad Lužnicí. Z menších stavebních akcí byly před nedávnem dokončeny opravy výpravních budov v Záhoří a Doňově, těsně před dokončením jsou práce ve Zlivi. Dělníci navíc v současné době opravují nádražní objekty v Ševětíně, Kardašově Řečici a Sepekově.    

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook EDIKT a.s

Štítky Správa železnic, oprava, výpravní budova, nádraží, Majdalena, Správa železniční dopravní cesty, okres Jindřichův Hradec, Veselí nad Lužnicí, České Velenice, Metrostav, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zipe Pezi

Stát budovy opraví. Pak přijde nějaký podmazaný bafuňář z krajského úřadu a začne vykřikovat, že vlaky jsou 29x dražší, nežli autobusy. Už to v JČ bylo. Vlaky zrušili a jen úplní trumbelínkové se diví, že není ve městech Jihočeského kraje kde parkovat.

Neděle, 14. června 2020, 16:03Odpovědět

Správa železnic opravila historickou budovu v Majdaleně. Rekonstrukce přesáhla šest milionů korun  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.