Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

FOTO: Z potopeného auta vytáhl řidiče. Tam nahoře ho asi nechtěli, říká zachránce

Poklidná obec se sedmi stovkami obyvatel na pomezí Jihočeského kraje a Vysočiny. Budíškovice se začátkem července dostaly do médií díky hrdinskému činu jednoho z obyvatel. Starší muž tam tehdy vytáhl z potápějícího se automobilu v rybníce na návsi dvaaosmdesátiletého řidiče. Za to si vysloužil uznání nejen ve svém okolí, ale také policie a organizátorů projektu Gentleman silnic. Za bezprostřední reakci dnes převzal ocenění 201. Gentleman silnic.

Gentleman silnic je společným projektem Generali České pojišťovny a Policie ČR, který vznikl v roce 2004 s cílem motivovat účastníky silničního provozu k tomu, aby si pomáhali a nebyli k sobě lhostejní. Prvním Gentlemanem silnic se v prosinci 2004 stal Jiří Lukáč z Albrechtiček na Novojičínsku, který vytáhl z hořícího automobilu sedmnáctiletého mladíka. Od té doby ocenění převzalo už 200 lidí po celé České republice.

Byl začátek prázdnin a nic nenasvědčovalo tomu, že by se měl poklidný sedmý červencový den na malé vesnici změnit v drama a boj o lidský život. Na zahradě svého domu tehdy pracoval Jan Svoboda, který přes domy slyšel slabé volání „pomoc, on se topí.“ Křik dětí z místní školky ho nenechal klidným a proto se běžel podívat k místnímu rybníku na návsi. Hladinu vody tam tehdy čeřila střecha automobilu.

Dvaaosmdesátiletý řidič nejspíš vlivem nepozornosti vjel při couvání do rybníka. Voda, která obklopila karoserii, okamžitě z jeho Fiatu Brava udělala smrtící komoru, ze které se sám řidič nedokázal dostat.

„Když jsem viděl vůz pod vodou, utíkal jsem zpět na dvůr, kde jsem vzal kus polystyrenu, který by se mi při záchraně mohl hodit a běžel co nejrychleji na pomoc,“ vzpomněl dnes při předávání ocenění Jan Svoboda.

Souboj s časem

Rychle se vyzul z bot a svlékl montérky, které by mohly nasáknout a ztížit mu tak manipulaci ve vodě. Skočil do rybníka a plaval k automobilu, které v ten moment sedělo na bahnitém dně. „Potopil jsem se a otevřel dveře u řidiče.  Nahmatal jsem tělo a snažil se ho co nejlépe chytit, mezitím jsem se musel opět nadechnout,“ dodal.

Sám se při záchranné akci bořil do bahna, ale ani to ho neodradilo a muže z vozu vytáhl. Při souboji s časem mu uplaval kus polystyrenu a jako plovák musel použít stará dvířka, která mu hodili kamarádi z břehu. Za ty se mohl chytit a muži je pak spolu s ním přitáhli ke břehu. Zachránce přitom seniora zezadu přidržoval, aby ze dveří nesklouzl.

Jen díky jeho hrdinskému činu senior přežil. „Jsme pyšní na každého takto odvážného člověka z našeho kraje,“ říká ředitel Územního odboru Jindřichova Hradce Josef Heš

Jan Svoboda si za pohotovou reakci dnes vysloužil ocenění Gentlemana silnic. „Od roku 2004 aktivně hledáme lidi, kteří pomohli u dopravních nehod. Toto je 201. takový příběh. Samozřejmě pomáhá více lidí, ale podobný čin a jeho zveřejnění by mohlo být motivací pro další řidiče, aby na silnicích pomáhali,“ shrnula ředitelka projektu Gentleman silnic Ivana Buriánková.

Krajský koordinátor Besipu Václav Kovář dodává, že na podobně odvážný čin by si netroufl každý. „V oblasti prevence vítáme každý takový případ, který ukazuje podobné chování. Statistiky ukazují, že se chování řidičů spíše zhoršuje, přibývá dopravních nehod, byť následky se daří udržovat v lepších číslech,“ uzavřel.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michael Daněk, HZS JČK

Štítky Budíškovice, nehoda, záchrana, Gentleman silnic, Jindřichův Hradec, silnice, rybník, ocenění, Jihočeský kraj, Kraj Vysočina, Jan Svoboda, Generali Česká pojišťovna, Policie České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Z potopeného auta vytáhl řidiče. Tam nahoře ho asi nechtěli, říká zachránce  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.