Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Kontroly na hranicích kvůli covidu na jihu Čech nezdržují

Bez zdržení zatím projedou vozidla z České republiky do Rakouska, které kvůli sílící koronavirové pandemii od půlnoci zavedlo kontroly na hranicích. Provoz je plynulý a před přechody na jihu Čech se kolony netvoří. Problémy nejsou ani na jižní Moravě.

"Namátkově kontrolujeme i ve vnitrozemí, což ale platí delší dobu. Na hranicích nikoho nemáme," uvedl jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner. Na exponovaném přechodu v Dolním Dvořišti na Českokrumlovsku, kudy jezdí velká část tranzitní dopravy do Rakouska, byl dopoledne provoz minimální. Kontroly na rakouské straně proto nijak nenarušovaly jeho plynulost.

Problémy zatím nejsou ani na jižní Moravě, provoz u hranic je plynulý, řekl jihomoravský policejní mluvčí Petr Vala. Připomněl, že v poslední době cestuje do zahraničí výrazně méně Čechů než normálně.

V Česku přibylo v pátek 13 029 potvrzených případů nemoci covid-19, proti čtvrtku jich bylo zhruba o 1800 méně. S nákazou se aktuálně v zemi potýká 132 725 lidí. Od začátku epidemie je podle oficiálních údajů potvrzeno 822 716 nákaz. V Rakousku s méně obyvateli je kumulativní počet nemocných od začátku nákazy 379 071 případů. V obou zemí vlády zavedly přísná opatření, jež mají zamezit šíření covidu.

Od příštího týdne bude omezen počet hraničních přechodů s Rakouskem. Cestující do Rakouska z České republiky a Slovenska musejí nadále podepisovat prohlášení, že se uchýlí do karantény, jinak jim může být vstup zamítnut. Pro pendlery a nákladní dopravu ale platí výjimky. Pendleři nepotřebují negativní test ani nemusejí projít karanténou. Musejí však při příjezdu prokázat, že mají v Rakousku zaměstnavatele.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, Rakousko, doprava, koronavirus, hranice, Jihočeský, Jihomoravský, Česko, COVID-19, Jihomoravský kraj, infekční onemocnění, okres Český Krumlov, Dolní Dvořiště, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kontroly na hranicích kvůli covidu na jihu Čech nezdržují  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.