Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

MHD na rok za desetikorunu? Zelení navrhují zlevnit roční jízdné pro osoby v hmotné nouzi

Českobudějovičtí Zelení chtějí zlevnit roční jízdné na MHD v krajském městě pro lidi v hmotné nouzi. Na jednání zastupitelstva hodlají navrhnut, aby tyto osoby platily za roční kupon deset korun. Návrh počítá s tím, že slevu mohou získat pouze žadatelé, kterým stav hmotné nouze potvrdí Úřad práce.

„V souvislosti s pokračující pandemií covid-19 se hodně lidí s nízkými příjmy dostalo do velkých problémů. Dát víc než tři a půl tisíce na celoroční jízdenku je pro ně nemožné. Budou-li ale pokutováni za jízdu načerno, hrozí právě jim ze všech nejvíce spirála nesplacených dluhů a exekucí,“ vysvětluje návrh spolupředseda budějovických Zelených Stanislav Černý.

V případě, že by v Českých Budějovicích návrh prošel, postavily by se vedle měst jako Paříž, Vídeň nebo Barcelona, kde slevy pro osoby v hmotné nouzi zavedli. Návrh českobudějovických Zelených, který hodlá na zastupitelstvu předložit Svatomír Mlčoch, koresponduje s jejich podobnými návrhy v jiných českých městech.

„Je to součástí našeho boje s obrovskými dopady exekucí. Každý prozřetelný politik by měl usilovat o to, aby předcházel vzniku velkých sociálních problémů, jejichž pozdější řešení může stát násobně větší prostředky, než námi navrhované opatření,“ vysvětluje Černý.

V tento moment není jasné, kolika osob by se sleva na jízdném týkala. „Ten návrh je moc hezký, pokud ho Zelení doplní tím, kde na to peníze vzít a z čeho nadotujeme dopravní podnik. Za tohoto stavu by se musel udělat další tok financí z města do dopravního podniku. Teď navíc nevíme, o kolik osob by šlo. Proto v tento moment zjišťujeme, konkrétně náměstek Vojtko, konkrétně kolika osob by se to týkalo a kolik by to stálo město. Bez výchozích parametrů to nejde,“ říká primátor Jiří Svoboda (ANO). V tento moment bere podle svých slov návrh jako neúplný. „Populisticky navrhnout, že někdo něco bude mít téměř zdarma, to politicky chápu, ale prakticky je potřeba tomu dát ekonomický rozměr. Tedy kdo to zaplatí a kde se na to vezme,“ uzavírá.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Homolka

Štítky MHD, Zelení, České Budějovice, sleva, hmotná nouze, jízdné, Úřad práce České republiky, Stanislav Černý, Svatomír Mlčoch, Paříž, Jiří Svoboda, Vídeň, ANO 2011, Barcelona

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Richard Schmidtmajer

To mi nepřijde spravedlivé. Pomoc lidem v nouzi je správná, ovšem bylo by potřeba posoudit, jak se do hmotné nouze dostali. Pokud řádně pracovali a přišli o práci a nyní jsou v nouzi, pak si pomoc zaslouží. Jestli nikdy nepracovali, a ani se o to nepokusili, pak si pomoc nezaslouží.

Středa, 10. března 2021, 09:12Odpovědět

MHD na rok za desetikorunu? Zelení navrhují zlevnit roční jízdné pro osoby v hmotné nouzi  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.