Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jihočeský kraj dá dopravcům 100 milionů jako náhradu za pandemii

Jihočeský kraj zaplatí dopravcům 100 milionů korun jako náhradu za loňské ztráty spjaté s koronavirem. Většina peněz půjde firmám provozujícím autobusy. Kvůli dopadům covidu zároveň kraj od 13. června omezí železniční dopravu, jde o více než 60 vlaků, kraj tak ušetří 16,5 milionu korun.

Hejtmanství využije peníze z hospodářského výsledku za loňský rok. „Jihočeský kraj je povinen uhradit dopravcům doplatky ztráty z vyúčtování předchozího roku nejdéle do 15. dubna," uvedlo vedení kraje v důvodové zprávě zastupitelům. Na kompenzace upozornila Česká televize.

U autobusových dopravců činí ztráta 94,6 milionu korun, u Českých drah a firmy GW Train Regio jsou uznané náklady související s covidovými omezeními 1,6 milionu Kč. U vlaků nese riziko tržeb dopravce, jak uvedl Martin Stach ze společnosti Jikord, která je jihočeský koordinátor dopravy.

Kvůli snížení ekonomických dopadů pandemie omezí kraj železniční dopravu. „Zrušených je deset vlaků, dalších 58 bude jezdit jen v určité dny. Zrušené jsou dva páry vlaků na Bechyňce, jeden pár na trati Tábor - Písek, vlaky na trati do Strakonic, do Dívčic," zmínil příklady Stach. Z ušetřených 16,5 milionu uhradí kraj zvýšené ztráty v dopravě, které souvisejí s pandemií.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jihočeský kraj

Štítky doprava, Jihočeský kraj, dopravci, kompenzace, pandemie, Česká televize, České dráhy, Tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj dá dopravcům 100 milionů jako náhradu za pandemii  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.