Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Po chybném nákupu elektronické dálniční známky na neexistující značku mohou motoristé získat zpět peníze

Děje se to stále, ale je to řešitelné. Řeč je o řadě motoristů, kteří si omylem zakoupí elektronickou dálniční známku na neexistující registrační značku. Lidé teď mohou nově požádat o vrácení peněz za tyto úhrady. Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) přichází s informacemi, jak lze v těchto případech postupovat.

„Systém elektronické dálniční známky nemůže dle platné legislativy kontrolovat, zda dané registrační značky existují, či nikoliv. Při řešení těchto situací nám pomůže Ministerstvo dopravy, které potřebné informace v případě potřeby ověří a poskytne,“ vysvětluje Lucie Bartáková, ředitelka sekce pro správu finančních zdrojů SFDI.

Možnost vrátit peníze se týká jak případů, kdy lidé udělali chybu v zadání registrační na neexistující značku, tak i těch, kdy špatně zadali zemi registrace vozidla. Pokud došlo k chybě vedoucí k nákupu na jinou, ale existující značku, peníze není možné vrátit. „Musíme chránit systém před možným zneužíváním. Navíc chybí možnost, jak skutečně prokázat, že k danému nákupu došlo omylem, a ne po dohodě s provozovatelem vozidla,“ doplnila Bartáková.

Zákazníci podají žádost o vrácení úhrady časového poplatku, který doloží prostou kopií svého technického průkazu, ze které bude patrná registrační značka vozidla, zároveň přiloží potvrzení o úhradě na neexistující značku. Po obdržení žádosti nechá SFDI na Ministerstvu dopravy ověřit existenci, respektive neexistenci registrační značky a následně vrátí úhradu časového poplatku na účet, ze kterého byla úhrada provedena.

„Nárok na vrácení bude možné uplatnit poté, co budou připraveny právní podklady, proběhne změna obchodních podmínek a upraví se systém. Předpokládáme, že žádosti bude možné podávat od poloviny května. Možnost požádat o vrácení ale bude platit i zpětně, takže ji mohou uplatnit všichni, kteří si takto elektronickou známku na neexistující značku koupili od začátku prodeje elektronických dálničních známek už loni v prosinci,“ zakončuje dobrou zprávou Martin Opatrný ze společnosti Cendis, zajišťující prodej dálničních známek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ŘSD

Štítky elektronické dálniční známky, registrační značky, nákup dálniční známky, reklamace, dálniční poplatek, peníze, Státní fond dopravní infrastruktury, SPZ, CENDIS, s.p.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po chybném nákupu elektronické dálniční známky na neexistující značku mohou motoristé získat zpět peníze  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.