Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Stavba obchvatu Olbramovic začala. Tříkilometrová přeložka začne řidičům sloužit v roce 2023

Ředitelství silnic a dálnic v pondělí oficiálně zahájilo výstavbu obchvatu Olbramovic na silnici I/3. Nová přeložka povede východně od obce, v blízkosti Čapího hnízda. Obchvat začne řidičům sloužit řidičům v roce 2023. Cena skoro tři a půl kilometru dlouhého úseku je odhadována na 321 milionů korun bez DPH.

„Průjezd obcí Olbramovice je vzhledem k vysokým dopravním intenzitám již řadu let vážnou dopravní zátěží jak pro řidiče, tak pro místní obyvatele. Současná trasa silnice I/3 dělí Olbramovice na dvě poloviny, což zejména v dopravních špičkách vytváří velmi nebezpečné situace pro chodce i řidiče. Nový obchvat, který v rámci přípravy provázela řada problémů, přinese úlevu jednak obyvatelům, a to díky výraznému poklesu dopravy projíždějící obcí a samozřejmě také řidičům, kteří budou moci bezpečně a plynule objet Olbramovice po nové kapacitní komunikaci, která povede mimo zastavěné území,“ představil novou přeložku generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Na krátkém úseku vzniknou tři mosty, jedna mimoúrovňová křižovatka a podchod pro pěší.

Odvolání ministerstvo zamítlo

Olbramovice patří k dopravně nejvytíženějším obcím na hlavním tahu z Prahy na jih Čech. Dnešní silnice dělí obec na dvě poloviny, což podstatně zhoršuje životní prostředí v obci, a zejména v dopravních špičkách vytváří velmi nebezpečné situace pro chodce. Kvůli omezení rychlosti v obci se také často před Olbramovicemi tvoří dlouhé kolony.

Původní stavební povolení vydané Středočeským krajským úřadem ministerstvo dopravy zrušilo, námitky proti němu tehdy podala mimo jiné společnost Davo Corporation, provozující autobazar, nebo firma Imoba z holdingu Agrofert, která vlastní nedalekou farmu Čapí hnízdo. Právě poblíž ní obchvat povede. Ministerstvo na konci září loňského roku odvolání zamítlo a stavbě tak nic nebrání.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ŘSD

Štítky Olbramovice, obchvat, ŘSD, MDČR, Imova, Čapí hnízdo, Davo, silnice, Ředitelství silnic a dálnic, Radek Mátl, Agrofert, DAVO Corporation, a.s., IMOBA, a.s., Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba obchvatu Olbramovic začala. Tříkilometrová přeložka začne řidičům sloužit v roce 2023  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.