Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Motocyklisté trénují bezpečnou jízdu na polygonech v České republice

PR článek

Za první čtyři měsíce letošního roku zemřelo na našich silnicích již 12 motocyklistů a dalších 34 bylo těžce zraněno. Za většinou vážných nehod stála nepřiměřená rychlost a nedání přednosti v jízdě. Dlouhodobě ve statistikách nehod sledujeme postupný mírný pokles vážných následků.

„Obliba motocyklů u nás významně roste. Motorky dnes přitahují nejen mladé řidiče, ale také střední a starší generaci, která si plní své sny. Usedají za řídítka a mnohdy bez potřebné přípravy vyjíždějí do ulic. Problém je o to závažnější, že motivací k řízení motorky není doprava, ale spíše zábava a relaxace, neboli jedu si takzvaně větrat hlavu,“ poukazuje Jan PolákTýmu silniční bezpečnosti.

Jedním z preventivních projektů, který se komplexně zabývá problematikou motocyklistů, je projekt Učme se přežít. Ten vznikl v roce 2010 jako regionální program v Libereckém kraji a postupně se rozšířil do celé republiky. V letošním roce mají organizátoři v plánu celkem 18 kurzů na 8 polygonech, s kapacitou pro téměř tisícovku motocyklistů. „V našem programu nestihneme proškolit samozřejmě všechny motocyklisty. Chceme však ukázat na potřebu dalšího tréninku a podpořit výuku v motoškolách. Nabídka motoškol se v posledních letech výrazně rozšiřuje a je to velmi dobrá cesta, jak zvýšit své jezdecké dovednosti a tím i svou bezpečnost,“ říká Libor Budina z Autoklubu České republiky.

Celodenní výukový den preventivního programu Učme se přežít se skládá z řady cvičení a přednášek. Účastnící se v teorii jízdy dozví základy defenzivní jízdy a důležité věci o technice motocyklu. Zajímavá je také přednáška o dopravní psychologii a častých příčinách dopravních nehod. Na dráze se pak trénují krizové situace, krizové brzdění, úhybný manévr nebo zvládnutí náhlé situace v zatáčce. „Z našeho šetření mezi účastníky kurzu vyplývá, že drtivá většina pociťuje okamžité zlepšení, a to v zásadních dovednostech. Z našich kurzů odjíždí s vědomím nutnosti dále trénovat a zlepšovat svou jízdu. Kurzy jsou velmi dobře vnímány a pozitivně jsou hodnoceni také lektoři,“ doplňuje Jan Polák.

Letošní kurzy startují na polygonu v Jihlavě. Na začátku června pak proběhnou dva kurzy na autodromu v Sosnové u České Lípy. Další termíny a projektové informace lze nalézt na webových stránkách projektu www.ucmeseprezit.cz. Na stránkách je také řada zajímavých videí z problémových lokalit, metodika provádění kurzů pro motocyklisty a také online vzdělávací pomůcka pro výuku motocyklistů.

Ohodnoť článek

Štítky Tým silniční bezpečnosti, motocyklisté, bezpečná jízda, Česko, projekt, Autoklub České republiky, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Motocyklisté trénují bezpečnou jízdu na polygonech v České republice  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.