Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Bývalá vagonka Legios se odvolala proti konkursu

Firma Heavy Machinery Services (HMS) podala odvolání proti tomu, že Krajský soud v Českých Budějovicích prohlásil na její majetek konkurs. Domáhá se toho, aby odvolací soud usnesení zrušil a aby věc znovu projednal jiný soudce. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. O odvolání rozhodne Vrchní soud v Praze.

"Dlužník má za to, že usnesení bylo vydáno na základě nesprávného právního posouzení věci a že usnesení vydal vyloučený soudce. Dlužník proto podává tímto v plném rozsahu odvolání, kterým se domáhá, aby odvolací soud usnesení zrušil a nařídil, aby věc v první instanci projednal jiný soudce Krajského soudu v Českých Budějovicích," uvedla firma. Jako soudce v případu rozhoduje Zdeněk Strnad.

Tento týden projedná Krajský soud v Českých Budějovicích námitky dvou věřitelů proti návrhu insolvenční správkyně vydat výtěžek zajištěným věřitelům. Vyplývá to z insolvenčního rejstříku.

Věřitelé HMS 11. června rozhodli, že firma už podruhé skončí v konkurzu. Věřitelé by tak mohli po letech dostat peníze za pohledávky, řekla v červnu insolvenční správkyně Petra Hýsková. Bývalá vagonka Legios je v insolvenci, dluží asi 1,1 miliardy korun. O řešení úpadku se muselo hlasovat poté, co Nejvyšší soud vrátil před půl rokem případ lounského výrobce vagonů na začátek, když zrušil původní verdikt o konkurzu.

Hýsková již dříve uvedla, že reorganizace není možná, protože vagonka už nemá žádný provoz ani zaměstnance. Loni její areál koupila Traťová strojní společnost za 750,7 milionu Kč. Správkyně závod prodala v insolvenčním řízení.

Firma je od roku 2014 v úpadku. Věřitelé původně přihlásili pohledávky za téměř tři miliardy korun. V této chvíli HMS podle Hýskové společnost dluží 1,1 miliardy korun. Z toho v incidenčních sporech, kde jde o oprávněnost pohledávek, se řeší částky přes 200 milionů Kč. Výsledek sporů bude mít vliv na to, v jaké poměrné výši budou ostatní věřitelé uspokojeni, doplnila Hýsková. Na účtech má k dispozici asi 800 milionů korun.

Letos v dubnu Krajský soud v Českých Budějovicích zakázal firmě předběžným opatřením nakládat s majetkem. Vyhověl tak žádosti insolvenční správkyně. Oprávnění nakládat s majetkovou podstatou přešlo na ni. Podle správkyně firma neoprávněně uznávala pohledávky a věřitelům mohla způsobit škodu až 0,8 miliardy korun.

Vagonku vlastnil podnikatel František Savov, který je obviněn v kauze daňových podvodů a žije v Londýně. Podle serveru E15 je případ jedním z "kolbišť" mezi ním a podnikatelem Michalem Strnadem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdeněk Plachý, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Štítky ČR, soud, stroje, železnice, firmy, insolvence, Heavy Machinery Services, Vrchní soud v Praze, pohledávka, Krajský soud v Českých Budějovicích, České Budějovice, krajský soud v Česku, Zdeněk Strnad, Michal Strnad, František Savov, Nejvyšší soud České repu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalá vagonka Legios se odvolala proti konkursu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.