Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Další část D3 se začne stavět v únoru. Osm a půl kilometru vyjde na necelé dvě miliardy

Už v únoru začne na jihu Čech stavba dalšího úseku dálnice D3. Ředitelství silnic a dálnic podepsalo s firmou Metrostav Infrastructure smlouvu na úsek Třebonín – Kaplice. Stát má necelé dvě miliardy korun. Úsek je dlouhý 8,5 kilometru a zahrne deset mostů a jednu mimoúrovňovou křižovatku. Hotovo má být koncem roku 2024.

Úsek dálnice D3 z Třebonína do Kaplice má podle ředitele Ředitelství silnic a dálnic Radka Mátla vydané stavební povolení a nic tak nebrání zahájení stavby. „Stavba délky 8,5 kilometru má pravomocné stavební povolení a dokončenou majetkoprávní přípravu,“ napsal na Twitteru.

Stavbu bude realizovat firma Metrostav Infrastructure, která nabídla v tendru nejvýhodnější cenu, a to 1,87 miliardy korun. ŘSD už s firmou uzavřelo smlouvu. 

„Začneme stavět ne se startem stavební sezony, ale hned, to znamená někdy v první dekádě února. Budeme začínat takzvanou zemařinou, skrývkami ornice. Je naplánované, že budou hotové do konce března. Pro veškerou motoristickou veřejnost je to skvělá zpráva," řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl. V březnu začne samotná stavba, který by měla být dokončena na konci roku 2024.

Úsek D3 Třebonín-Kaplice nádraží postaví Metrostav Infrastructure. Úsek měří přes osm kilometrů

Úsek dálnice D3 Třebonín-Kaplice nádraží postaví společnost Metrostav Infrastructure, nabídla nejvýhodnější cenu 1,88 miliardy korun. Začít stavět by se mělo na začátku příštího roku. Na twitteru to dnes oznámil generální ředitel Ředitelství...

Zpochybňování referencí Metrostavu

Původně chtěl stát začít stavět v druhém pololetí loňského roku. Firma Metrostav Infrastructure vyhrála tendr, v němž ŘSD dostalo pět nabídek. Rozhodnutí o vítězi soutěže komplikoval fakt, že jiné firmy zpochybnily reference společnosti Metrostav Infrastructure. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ale v jiném sporném tendru rozhodl, že je třeba reference Metrostavu uznat. Mluvčí ŘSD Jan Rýdl již loni v říjnu řekl, že ŘSD použije toto rozhodnutí jako platný judikát pro ostatní tendry s Metrostavem.

Dálnici D3 u Kaplice by mohla postavit firma Metrostav Infrastructure

Úsek dálnice D3 u jihočeské Kaplice by mohla postavit firma Metrostav Infrastructure. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) s ní kvůli jejím zpochybněným referencím zatím nepodepsalo smlouvu. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ale v jiném...

Celá dálnice do roku 2024

Nejpozději letos v srpnu vypíše ŘSD výběrové řízení na stavbu části dálnice D3 Kaplice nádraží - Nažidla. Téměř dvanáctikilometrový úsek s odhadem nákladů 6,25 miliardy Kč bez DPH chce stát začít stavět nejpozději na jaře 2023, řekl na podzim ČTK Mátl. Dálnice D3 by měla být k hranicím s Rakouskem hotová podle ŘSD do roku 2024.

V provozu je teď 70 kilometrů dálnice D3, která má spojit Prahu s Českými Budějovicemi a rakouskými hranicemi. Měřit by měla 170 kilometrů. Celá D3 z Prahy k hranicím by podle bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) měla být hotová do roku 2028.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky dálnice, D3, stavba, ŘSD, Metrostav Infrastructure, Ředitelství silnic a dálnic, Metrostav, Kaplice, Třebonín, Radek Mátl, Česko, reference, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další část D3 se začne stavět v únoru. Osm a půl kilometru vyjde na necelé dvě miliardy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.