Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

ŘSD začalo stavět část D3 Třebonín-Kaplice. Hotovo má být na konci roku 2024

Ředitelství silnic a dálnic dnes zahájilo stavbu dalšího úseku dálnice D3. Necelých devět kilometrů z Třebonína do Kaplice bude stát 1,87 miliardy korun bez DPH. Hotovo má být na konci roku 2024. Úsek nahradí současnou silnici I/3, která už je podle ŘSD dopravně nedostačující.

„Dalším krokem se blížíme k rakouským hranicím. Tento úsek přidá k rozestavěným dvaceti kilometrům dálnice D3 další část, dlouhou osm a půl kilometru. Kromě příslibu zlepšení dopravy to významně uleví také obyvatelům ve Velešíně a Netřebicích. Znamená to pro ně denně o 15 tisíc aut méně,“ řekl na zahájení stavby ministr dopravy Martin Kupka (ODS).  

Úsek dálnice mezi Třebonínem a Kaplicí nahradí současnou silnici I/3, která je podle ŘSD vzhledem k vysoké dopravní zátěži nedostačující. „Stávající silnice I/3 má nevyhovující směrové a výškové uspořádání a nachází se na ní mnoho nehodových míst. Nová dálnice zásadním způsobem zvýší právě bezpečnost a plynulost provozu, neboť veškerá tranzitní doprava bude převedena na kapacitní čtyřpruhovou komunikaci,“ uvedl ředitel ŘSD Radek Mátl.

Úsek postaví firma Metrostav Infrastructure. Původně chtěl stát začít stavět v druhém pololetí loňského roku. Firma Metrostav Infrastructure vyhrála tendr, v němž ŘSD dostalo pět nabídek. Rozhodnutí o vítězi soutěže ztížil fakt, že jiné firmy zpochybnily reference společnosti Metrostav Infrastructure. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ale v jiném sporném tendru rozhodl, že je třeba reference uznat. „Poměrně dlouho jsme bojovali s výběrem zhotovitele. Výběrové řízení bylo vypsáno v září 2020," dodal Mátl.

Stavba navazuje na budovaný dálniční obchvat Českých Budějovic. Zbylé dva úseky dálnice k hranicím s Rakouskem chce ŘSD začít stavět příští rok. Na konci roku 2025 by měla být jihočeská část dálnice D3 hotová. Celá dálnice D3 včetně středočeských částí by měla být dokončená do roku 2030.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pavel Balek

Štítky dálnice, D3, ŘSD, stavba, Jihočeský kraj, doprava, Ředitelství silnic a dálnic, silnice, Kaplice, Třebonín, Metrostav, Radek Mátl, Martin Kupka, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ŘSD začalo stavět část D3 Třebonín-Kaplice. Hotovo má být na konci roku 2024  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.