Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Policisté budou o Velikonocích kontrolovat bezpečnost na silnicích

Policisté budou o nadcházejících Velikonocích podobně jako v předchozích letech dohlížet na bezpečnost a plynulost silničního provozu. Při celostátní dopravněbezpečnostní akci se od čtvrtka do pondělí zaměří na frekventovaná místa a hlavní tahy. Budou hlídkovat i v turisticky významných oblastech a rizikových místech, kde se často porušují pravidla silničního provozu a stávají dopravní nehody. Budou kontrolovat dodržování předpisů, platnost dokladů či technický stav vozidel, informovala v tiskové zprávě mluvčí Policejního prezidia ČR Hana Rubášová.

„Dopravní policisté budou kontrolovat dodržování nejvyšší dovolené rychlosti, způsob jízdy, používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů. Dále se policisté zaměří na kontrolu dokladů předepsaných k řízení a provozu motorového vozidla, technický stav vozidel či zda se řidiči během jízdy plně věnují řízení," uvedla policejní mluvčí Hana Rubášová.

Velikonoce jsou na českých silnicích jedním z rizikových období, kdy do auta sedají i sváteční řidiči a lidé vyrážejí často na dlouhé vzdálenosti. Přibývá také cyklistů a motocyklistů. Bývá více nehod než v jiné víkendy, často s tragickými následky. Policejní kontroly se pravidelně během Velikonoc zaměřují i na dodržování zákazu požívání alkoholu a návykových látek - rizikové bývá v tomto ohledu hlavně Velikonoční pondělí s tradiční pomlázkou. Loni a předloni byly jarní svátky na silnicích klidnější, protože kvůli epidemii koronaviru byl výrazně omezený volný pohyb lidí.

Policisté vyzývají motoristy ke zvýšené opatrnosti, vzájemné ohleduplnosti a toleranci. „Nepřeceňujte své síly a buďte předvídaví," apelovala dnes policie na řidiče. Upozornila také na to, že na letošní Velikonoce se má citelně ochladit, může sněžit a silnice mohou namrzat.

Mnohým začíná velikonoční volno už ve čtvrtek, kdy mají děti velikonoční prázdniny. Následuje víkend prodloužený o sváteční Velký pátek a Velikonoční pondělí.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky policie, kontrola, Velikonoce, doprava, silnice, Policejní prezidium České republiky, Velikonoční pondělí, pandemie covidu-19, Velký pátek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté budou o Velikonocích kontrolovat bezpečnost na silnicích  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.