Počasí dnes9 °C, zítra9 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Poškozenou trať u Strakonic musí prověřit geotechnik. Opravy potrvají několik dní

, aktualizováno 28. června 2022, 13:00

Bouřka v noci z pondělí na úterý zkomplikovala provoz na železnici. U Strakonic došlo k poškození trati a na místo bude muset dorazit geotechnik. Omezení podle Správy železnic potrvá několik dní. Plné ruce práce měli během noci také hasiči. I ti zasahovali nejvíce na Strakonicku. Velmi silné bouřky se mohou podle meteorologů vyskytovat na jihu Čech i dnes.

„Intenzivní noční bouřka ovlivnila provoz na trati z Plzně do Č. Budějovic. U Strakonic opravujeme podemletou kolej a trakční vedení poškozené popadanými stromy,” uvedla dnes ráno na Twitteru Správa železnic s tím, že práce na opravě potrvají celé dopoledne.

Později ale upřesnila, že způsob provedení opravy poškozené trati bude záviset na posouzení geotechnikem. „Již nyní je však zřejmé, že omezení pro dopravu v úseku Strakonice - Katovice potrvá v řádu dnů. Výhled se bude zpřesňovat,“ doplnila SŽ.

Kvůli bouřkám zažili krušnou noc také hasiči. Podle mluvčí Venduly Matějů vyjížděli do dnešní půl deváté ráno k více než 90 událostem. „Do půlnoci jsme zasahovali jen na Strakonicku, kde jsme odklízeli deset stromů a v 25 případech šlo o čerpání vody. Nejvíce v Drachkově, Katovicích, Dražejově a Strakonicích. Po půlnoci bylo opět nejvíc zásahů na Strakonicku," popsala Matějů. Zhruba 10 výjezdu bylo na Českobudějovicku.

Ve Volyni na Strakonicku už během včerejšího večera padaly kroupy, které podle některých svědků dosahovaly průměru nejméně pěti centimetrů. „Vedle velkých krup včera padalo i velké množství deště. V Katovicích na Strakonicku spadlo 187,5 mm, minutové intenzity přitom dosahovaly i 3 mm. Díky rovinatému terénu déšť kromě lokálních zátop nezpůsobil přívalovou povodeň. Přesto se Otava zvedla o více než metr," uvedl Český hydrometeorologický ústav.


Zdroj: Jakub Pechlát / Lovci bouřek, extrémní počasí a jiné jevy.

Silné bouřky se mohou v jižních Čechách vyskytovat i v následujících dnech. Český hydrometeorologický ústav vydal předběžné varování, podle kterého se mohou bouřky se silným větrem a většími kroupami objevovat až do čtvrteční páté hodiny ráno. Předpověď ale budou ještě zpřesňovat. Dnes má být zataženo až oblačno. „Večer budou v Čechách od jihozápadu srážky četnější a ojediněle i velmi silné bouřky. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 23 až 27 stupni,“ uvedli meteorologové.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky doprava, počasí, omezení, bouřka, České Budějovice, Plzeň, Strakonice, okres Strakonice, Správa železniční dopravní cesty, Česko, Katovice, oprava, Český hydrometeorologický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poškozenou trať u Strakonic musí prověřit geotechnik. Opravy potrvají několik dní  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.