Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Letiště České Budějovice převezme Řízení letového provozu. Do zahraničí by se mohlo létat v roce 2024

Do tří let by mělo jihočeské letiště přejít plně pod státní podnik Řízení letového provozu (ŘLP). Díky tomu by se mohlo už brzy létat z Českých Budějovic na dovolenou. Kraji navíc odpadnou některé náklady spojené s provozem letiště. Na tiskové konferenci to dnes řekl hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS).

„Považuji to, co se nám tady dnes povedlo, za opravdu klíčové. Letiště České Budějovice už nebude muset procházet dalšími certifikacemi, proces řízení převezme Řízení letového provozu. To je pro celý kraj opravdu zlomová zpráva a může to znamenat, že pokud všechno poběží jak má, tak by odtud určitě v sezoně 2024 mohli Jihočeši odlétat na dovolenou,“ řekl dnes jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Z letiště v Plané by tak v budoucnu mohlo podle Kuby odlétat denně sedm až osm letadel. Kromě toho by také fungovalo jako cargo pro dvě až tři letadla za den.

Kraj také pokračuje v jednání se zájemcem o provoz letiště. Zájem v minulém roce projevila jediná společnost, a to Accolade. „Byli jediný, kteří projevili reálný zájem, což bylo podle mě způsobeno také těmi nejasnými podmínkami a situací kolem. Teď máme pozemky kolem letiště scelené, plnohodnotné, máme jasné, kdo to bude řídit, takže můžeme jednat s případným partnerem. Jsme připraveni i na to, kdyby do jednání chtěl vstoupit někdo další. Může se to stát, ty podmínky jsou teď mnohem jasnější,“ řekl dnes Kuba.

Řízení letiště by mělo na státní podnik přejít do zhruba tří let. Kromě posunu v celkovém využití letiště, by kraji také odpadly některé náklady spojené s jeho provozem. „Pokles nákladů musíme ještě napočítat. Ale právě díky této dohodě to můžeme udělat,“ řekl Kuba. Provozní dotace, kterou kraj každý rok do letiště dává, se pohybuje kolem 80 milionů korun.

Nový systém provozu regionálních letišť

Nepůjde ale o jedinou novinku. Stát chce do budoucna změnit systém, jak bude ŘLP regionální letiště provozovat. „Počítáme s využitím moderního systému vzdálené věže, kdy například z letiště u Ostravy by bylo možné řídit přibližovací a letové služby. Umožní to zajistit i z hlediska finančních pravidel spravedlivý způsob," řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Investiční náklady na vznik věže odhadl generální ředitel ŘLP Jan Klas na 40 až 50 milionů korun. „Systém je třeba na letišti v Lipsku. Je to technologie, která umožňuje kombinaci zařízení, které simuluje vizuální kontrolu, s dalšími technickými a radarovými systémy tak, že může službu poskytovat ze vzdáleného bodu," vysvětlil Klas. Podle Kupky by nové řízení letového provozu v Česku stálo ročně 200 milionů korun ročně, přičemž třetinu by hradil stát, třetinu kraje a třetinu ŘLP.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky letiště, Letiště České Budějovice, Jihočeský kraj, Řízení letového provozu, stát, Česká republika, provoz, České Budějovice, Martin Kuba, ODS, Jan Klas, Martin Kupka, Accolade, Česko, Planá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdeněk Šafrata

Jsem velice zvědavý na to, jak se budou tvářit obyvatelé Hodějovic, Roudného a Srubce. Letiště je dle mých informací "jednosměrné" tzn. Vzlety i přistání budou směrem od/k Srubci. Volnoběžné otáčky při přistání moc hluku nevydávají, ale při vzletu motory dost hlučí a řekl bych, že k narušení hlukové hygieny dojde v ne jednom případě. V minulosti se jednalo o vojenské letiště a jeho význam byl tedy nadřazený všemu a především komfortu obyvatel. Dnes se doby trochu změnily. Z mého pohledu je to politický "pomník" a pokud budeme chtít létat z plané, stejně bude zapotřebí někde někomu namazat kapsu.

Úterý, 30. srpna 2022, 14:35Odpovědět

Karel Kovář

Velmi dobrá zpráva. Když mohu létat na dovolenou z rakouského Lince proč by to nešlo z Českých Budějovic. Klobouček pane hejtmane.

Pondělí, 29. srpna 2022, 09:12Odpovědět

Richard Schmidtmajer

Z letiště v Plané by tak v budoucnu mohlo podle Kuby odlétat denně sedm až osm letadel. Kromě toho by také fungovalo jako cargo pro dvě až tři letadla za den. A kde pro ta letadla seženou pasažéry? Jedině, že by se prodávaly letenky České Budějovice, Praha a další nebo konečná destinace. Pokud si koupím letenku na mezinárodní let, pochybuji že budu odbaven z Č.B.

Pátek, 26. srpna 2022, 13:53Odpovědět

Letiště České Budějovice převezme Řízení letového provozu. Do zahraničí by se mohlo létat v roce 2024  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.