Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Na železničních přejezdech v Jihočeském kraji zemřeli loni čtyři lidé

Na železničních přejezdech v Jihočeském kraji zemřeli loni čtyři lidé, o dva méně než v roce 2021. V kraji se loni stalo 18 nehod na přejezdech, o rok dříve jich bylo 21. Novinářům to dnes řekl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Dodal, že včetně míst mimo přejezdy na jihočeských železnicích loni zemřelo devět lidí.

"Celková bilance mimořádných událostí na železnici v Jihočeském kraji vychází pozitivně, jedná se o jeden z mála krajů, kde Drážní inspekce zaznamenala v porovnání s rokem 2021 pokles počtu mimořádných událostí i usmrcených a zraněných," uvedl Drápal.

Na železničních přejezdech v kraji se stalo nejvíce nehod v květnu, kdy inspekce zaznamenala šest mimořádných událostí. "Dlouhodobě evidujeme největší počet nehod i usmrcených na železničních přejezdech zabezpečených světelnou signalizací bez závor," řekl Drápal.

Inspekce loni registrovala v Jihočeském kraji pět úmrtí lidí, které srazil vlak mimo přejezdy. Patří mezi ně také případy, kdy někteří lidé dobrovolně ukončí svůj život. Loni v kraji vlak srazil sedm lidí.

Nehodovost na drahách v Česku se loni v meziročním srovnání zvýšila. Na železnici, v metru a na lanových, trolejbusových i tramvajových drahách zemřelo v minulém roce 249 lidí, tedy o 43 více než o rok dříve. Počet mimořádných událostí na drahách vzrostl o více než 16 procent na 4474. Loňský počet událostí na drahách se podle Drážní inspekce přiblížil stavu z let 2017 až 2019 a počet mrtvých byl obdobný jako v letech 2019 a 2020.

Největší vliv na počty usmrcených mají podle inspekce každoročně srážky vlaku s člověkem. "Více než čtyři pětiny usmrcených jsou lidé, kteří v rozporu se zákonem vstoupili do kolejí, kde je usmrtil přijíždějící vlak," uvedl Drápal.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky ČR, nehoda, železnice, úmrtí, Jihočeský, 2022

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na železničních přejezdech v Jihočeském kraji zemřeli loni čtyři lidé  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.