Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Jihočeský kraj dá půl miliardy do oprav mostů, včetně dvou přes D3

Jihočeský kraj letos opraví, nebo nově postaví přes deset mostů. Dva jsou na dálnici D3 u Vitína a Záluží, nový most se bude stavět u Zbudova přes železniční trať. Začnou také práce na novém mostu v Týně nad Vltavou, který bude stát odhadem 200 milionů korun. Na mosty letos kraj vyčlenil 529 milionů, další peníze dá na dokončení mostů v Plané nad Lužnicí a ve Vodňanech, kde začaly práce v předchozích letech. Novinářům to po zasedání krajských radních řekl náměstek hejtmana Tomáš Hajdušek (ODS).

"My máme zmapovaný stav všech mostů na silnicích druhé a třetí třídy v Jihočeském kraji. Každý most je obodovaný podle svého technického stavu, věnujeme tomu velkou pozornost. Každý rok dáváme na opravu mostů minimálně 300 milionů korun, v letošním plánujeme dokonce 530 milionů," řekl.

Cíl, investovat každoročně do mostů nejméně 300 milionů, se podle něj daří poslední tři roky naplňovat. V havarijním stavu není žádný most v kraji, řekla ředitelka Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Andrea Jankovcová.

Výluky a omezení na trati si vyžádá stavba nového mostu u Zbudova přes trať. Náklady budou 40 milionů. Stavaři odstraní starý most a vybudují nový. Práce začnou již zkraje března, jak sdělila Hana Brožková z kanceláře hejtmana.

Půl roku potrvají práce na dvou mostech přes D3 u Vitína a Záluží. Hotové by měly být v říjnu. U vitínského mostu chystá už kraj výběrové řízení na stavební firmu. Most v Záluží bude stát 90 milionů. Až se bude v místě bourat dosavadní starý most, bude na dálnici omezený provoz. V květnu by se měl také začít stavět dlouho očekávaný most v Týně nad Vltavou. Práce potrvají asi rok, zahrnou i montáž a demontáž mostního provizoria. Velkou investicí za asi 100 milionů budou práce na mostě přes Otavu u Zvíkovského Podhradí na Písecku. Hotový by měl být v říjnu.

Dále kraj plánuje, že opraví mosty v obci Rybova Lhota na Táborsku, most přes Černý potok u obce Dub na Prachaticku, v obci Mlýny na Táborsku, také most, respektive přepad z rybníka před Pluhovým Žďárem na Jindřichohradecku nebo most v obci Nuzbely na Táborsku.

Jihočeský kraj letos hospodaří s rozpočtem, kde předpokládá příjmy 24,4 miliardy korun a výdaje 25,8 miliardy. Schodek 1,35 miliardy uhradí z rezerv minulých let.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto redakce Drbny

Štítky ČR, správa, silnice, most, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj dá půl miliardy do oprav mostů, včetně dvou přes D3  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.