Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Cesta z večírku, která zachránila život. Otec se synem byli první u zdemolovaného vozu

Titulem Gentleman silnic je nově oceněn otec a syn, kteří zachránili život řidiči ve zdemolovaném voze. K nehodě došlo v prosinci minulého roku na Prachaticku na silnici mezi obcemi Vimperk a Buk. Řidič osobního automobilu dostal vlivem nepřiměřené rychlosti smyk a sjel mimo vozovku, kde čelně narazil do stromu. První, kdo zraněnému muži pomohl, byl právě kolem projíždějící muž se svým synem.

Gentleman silnic je společným projektem Generali České pojišťovny a Policie ČR, který vznikl v roce 2004 s cílem motivovat účastníky silničního provozu k tomu, aby si pomáhali a nebyli k sobě lhostejní. Prvním Gentlemanem silnic se v prosinci 2004 stal Jiří Lukáč z Albrechtiček na Novojičínsku, který vytáhl z hořícího automobilu sedmnáctiletého mladíka. Od té doby ocenění převzalo již 214 lidí po celé České republice.

Byla noc a havarovanému vozu nesvítila světla. Naštěstí kolem projížděli Petr Fleischmann a jeho otec, kteří si na silnici všimli neobvyklých sněhových stop. Otočili své vozidlo a spatřili zdemolovaný automobil, uvnitř kterého našli zakrváceného muže. Zatímco Petr Fleischmann volal záchrannou službu, jeho otec sledoval životně důležité funkce zraněného.

„Na silnici bylo nahrnuto trochu sněhu z krajnice. Když jsem tím úsekem projížděl chvilku předtím v opačném směru, žádný sníh tam nebyl,” vysvětlil Petr Fleischmann, který chvíli před tím vyzvedl svého otce z vánočního večírku a jeli společně domů. Jejich cesta neměla trvat déle než pár minut. To se ale změnilo, když zahlédli na vozovce zvláštní sněhové stopy. „Přišlo mi to podezřelé,” dodává.  

Petr Fleischmann neváhal a okamžitě otočil své vozidlo. Jeho intuice nelhala. U stromu vedle silnice stál havarovaný vůz se zcela zdemolovaným nárazníkem i kapotou. „Při nárazu naštěstí vystřelily airbagy. Muž měl krev na ruce a na čele, ale dýchal,” popisuje otec, který u zraněného kontroloval životně důležité funkce. Jeho syn okamžitě začal komunikovat se záchrannou službou. „Informovali jsme operátorku o tom, v jakém stavu řidič je. Nijak zásadně jsme s ním ale nehýbali. Nevěděli jsme, jaká všechna zranění má, jestli třeba nemůže mít poraněnou páteř. Nechtěli jsme mu nějaký přesunem ještě víc ublížit,” dodal. Podle jeho slov poté na místo dorazila záchranná služba, která se o muže postarala.

„To, že si ve tmě havarovaného automobilu vůbec někdo všiml, bylo velké štěstí. Pan Petr Fleischmann a jeho otec byli velmi pozorní. Jednali pohotově, ale s uvážením. To bylo v této situaci klíčové,” dodal ředitel jihočeské policie Luděk Procházka.

Ředitel projektu Gentleman silnic Jan Marek dodal, že bez první pomoci by mladý řidič pravděpodobně nepřežil. „Věříme, že tento příběh a samozřejmě jeho ocenění budou motivovat i ostatní řidiče, aby na silnicích věnovali pozornost svému okolí,” uzavřel Marek.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Gentleman silnic

Štítky silnice, okres Prachatice, Vimperk, Buk, zdravotnická záchranná služba, Jan Marek, Luděk Procházka, Gentleman silnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cesta z večírku, která zachránila život. Otec se synem byli první u zdemolovaného vozu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.