Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lišov se dočká obchvatu. Stavba za necelou miliardu by měla sloužit řidičům od roku 2025

Lišov a Štěpánovice se do dvou a půl roku dočkají obchvatu, který odvede tranzit mimo zástavbu. Jeho stavba začala ve čtvrtek poklepáním na základní kámen za účastni ministra dopravy Martina Kupky a hejtmana Martina Kuby. Stavba téměř desetikilometrového úseku vyjde na bezmála miliardu korun.

„Všichni víme, jak je tahle stavba důležitá nejen pro občany Lišova a Štěpánovic, ale zároveň pro celý jihočeský region. Silnice I/34 je vytížena a je po ní vedena tranzitní doprava. Je nepřijatelné, aby procházela zastavěnou částí obce. Zhotovitel má dva a půl roku na to, abychom novou silnici zprovoznili a předali řidičům,“ řekl při dnešním poklepání na základní kámen generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Po silnici mezi Lišovem a Vranínem aktuálně projede zhruba 15 tisíc automobilů denně. Na vytíženém tahu dochází také k častým dopravním nehodám. Jen za loňský rok eviduje policie na průtahu Lišovem šest dopravních nehod, při kterých vyhasl jeden lidský život a šest osob bylo zraněno.

„Po čtyřiceti letech debatování a mluvení o tom, jak by to bylo skvělé, kdyby tady byl obchvat, se začalo v letech 2010 – 2011 projektovat a my jsme teď v roce 2023, na prahu té naší vytoužené stavby,“ dodal starosta Lišova Jiří Švec (Sdružení nezávislých kandidátů Lišovsko). Náklady na obchvat Lišova jsou předběžně vyčísleny na 964 milionů korun bez DPH.

„Nemůžu jinak než poděkovat těm, kteří stojí za tím, aby stavba vznikla. Bohužel si málokdo dokáže představit, kolik je s tím spojeno běhání, vyjednávání s majiteli pozemků a neustálých dohadů o tom, kudy to půjde a jestli nám to povolí nebo nepovolí. Těm všem, kdo se na tom podíleli, patří velké poděkování,“ shrnul hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS).

Součástí nové komunikace budou také dvě mimoúrovňové křižovatky. „Nová komunikace přinese řidičům vyšší bezpečnost a plynulost dopravy, obyvatelé obou obcí se díky přeložení sinice mohou těšit na méně hluku a lepší životní prostředí. V přípravě je již také navazující stavba z Vranína do Třeboně,“ doplnil Mátl. Pro zhruba tříkilometrový navazující úsek z Vranína do Třeboně teď připravuje ŘSD dokumentaci pro územní rozhodnutí.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michael Daněk

Štítky Lišov, Štěpánovice, Radek Mátl, Ředitelství silnic a dálnic, Martin Kuba, Třeboň, ODS, Vranín, doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Lišov se dočká obchvatu. Stavba za necelou miliardu by měla sloužit řidičům od roku 2025  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.