Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Oprava důležité silnice v Budějcích se odkládá. Další uzavírka by byla neúnosná, zní z města

Během několika měsíců měla začít oprava nevytíženější silnice v Českých Budějovicích. Ředitelství silnic a dálnic rekonstrukci silnice E55 v úseku od výstaviště směrem k supermarketu Tesco plánovalo už minulý rok, nakonec ji ale posunulo na letošek. Nyní je jasné, že ani letos práce nezačnou. Radnice se s ŘSD domluvila na odložení prací kvůli dopravní situaci, která by ve městě s takovou uzavírkou nastala.

Doprava v krajském městě je téma, které nenechává chladným nejen politiky, ale i samotné řidiče. Každá sebemenší uzavírka důležitější komunikace s sebou nese komplikace a dlouhé kolony. Není proto divu, že plánovaná rekonstrukce nejvytíženější silnice ve městě budila obavy.

Úsek E55 mezi Husovou třídou a Strakonickou plánovalo Ředitelství silnic a dálnic opravovat už v minulém roce. Nakonec ale připravovanou akci přesunulo na letošek. Rekonstrukce měla začít v první polovině roku a hotovo chtělo mít ŘSD do prázdnin. Nyní je ale vše jinak. Vedení města se na dnešním jednání s Ředitelstvím silnic a dálnic dohodlo, že se oprava znovu posune, a to až do doby, než bude hotobý obchvat města. 

„Odmítám, aby doprava ve městě, která je už takhle složitá, byla každý rok zatížena velkou opravou nějaké páteřní komunikace, která blokuje celé město. Vloni to byla Strakonická, letos by to zase byla na několik měsíců Levobřežka. Bez dokončení obchvatu to prostě nejde,“ komentoval jednání jihočeský hejtman a radní města Martin Kuba (ODS).

Silnice přitom podle ŘSD opravu nutně potřebuje. „Radost z toho nemáme. Na druhou stranu si plně uvědomujeme, že komplikace, které tady způsobuje stavba D3 je pro řidiče obrovská. Proto jsme zvážili požadavek kraje i města a připravovanou soutěž zastavili. Rekonstrukci posuneme do doby, kdy to bude pro všechny snesitelné," uvedla po skončení jednání s městem ředitelka ŘSD pro Jihočeský kraj Vladimíra Hrušková.

Úprava křižovatky Diamant

Část plánované rekonstrukce se ale přeci jen realizovat bude. Ředitelství silnic a dálnic opraví křižovatku Diamant u sídliště Vltava, kde se kříží Strakonická a hlavní tah na Písek. Přibýt by tady měl jeden odbočovací pruh pro řidiče, kteří sjíždějí ze Strakonické a chtějí jet směrem k výstavišti.

„Tahle část bohužel při zpoždění Severní spojky za dálnicí bude pořád hodně zatížená a fungovat bude jako spojnice mezi dálničním obchvatem a silnicí na Písek a Plzeň. Ale to se udělá až příští rok a jen v nutném rozsahu, takže letos zůstaneme levobřežně bez uzavírek,“ doplnil Kuba.

Dokončování Jižní tangenty

Na začátku tohoto týdne přitom začala platit dopravní omezení na druhé straně města, kde se dokončuje Jižní tangenta. Kvůli připojení nového kruhového objezdu u Včelné řidiči neprojedou z Lidické třidy na Včelnou. Uzavírka je plánovaná až do 9. května. Zprovozněna by měla být tato část obchvatu města v červnu letošního roku. 

První část Jižní tangenty bude hotová v červnu. Stavba navazujícího úseku má začít v roce 2026

Od tohoto týdne musí řidiči v Českých Budějovicích počítat s dopravními komplikacemi na okraji města. Kvůli stavbě Jižní tangenty musela být uzavřena trasa směrem na Včelnou. Důležitá část obchvatu krajského města jde pomalu ale jistě do finále....

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město České Budějovice

Štítky doprava, rekonstrukce, ŘSD, město, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava důležité silnice v Budějcích se odkládá. Další uzavírka by byla neúnosná, zní z města  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.