Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zpátky do minulosti. Doprava na náměstí se vrátila do původního stavu

Od dnešního dne mohou lidé znovu projíždět přes českobudějovické náměstí tak, jak byli v minulosti zvyklí. Dopravní omezení, která zavedla minulé vedení radnice, a která měla za cíl zklidnit dopravu v centru, rozhodnutím soudu končí. Lidé tak mohou parkovat na severní straně náměstí nebo obousměrně projet Biskupskou ulicí.

Změny, které měly být prvním krokem ke zklidnění dopravy v centru Českých Budějovic, začaly platit minulý rok v červenci. Bývalé vedení radnice upravilo provoz v části ulice U Černé věže, kde vznikla pěší zóna mezi Hroznovou a Kanovnickou ulicí a zjednosměrnila se také část ulice Biskupská. Zrušila se také návštěvnická stání na severní straně náměstí.

Nařízení ale napadli živnostníci u soudu a ten omezení zrušil. Vše se tak muselo vrátit do původního stavu. Znovu si tak řidiči zkrátí cestu z ulice Na Sadech přes náměstí na Mánesovu. Přímo v centru také zaparkuje více aut, přesně o 15 víc. Město navíc obovilo šest míst pro auta invalidů. „Domníváme se, že změna provozu na některých místech nebude představovat žádné komplikace. Vracíme se do situace, která ve městě platila do loňského června," komentoval náměstek českobudějovické primátorky Lubomír Bureš (ODS).

Podle něj se nyní jedná o dočasný stav, který chce město do budoucna znovu řešit. „Jedná se určitě o provizorní řešení, my s tím stavem nejsme spokojeni. Ale vzhledem ke lhůtě od soudu jsme neměli moc času na to, abychom to připravili lépe. Komplexnější řešení celé situace budeme mít na stole v pozdější době," doplnil náměstek.

Znovuzavedení změn by někteří lidé uvítali. „Za mě to bylo fajn. Auta podle mě přímo do centra nepatří. Ale nějak extra to asi neřeším. Hodně lidí podle mě jezdilo po paměti, takže ani nestihli zaregistrovat, že se tady něco dělo,“ řekla Markéta Jeřábková. Podle Josefa Hlouška by se ale podobné dopravní změny dělat neměly. „Přijde mi to zbytečné. Doprava v Budějcích na to není připravená a podle mě to akorát kopmlikovalo lidem život,“ řekla dnes ráno redakci.

Bývalé vedení města chtělo náměstí více otevřít lidem. „Cílem je, aby centrum přestalo být dopravní zkratkou pro auta a zajistil se větší komfort pro pěší, s čímž souvisí zvýšení jejich bezpečnosti. V obecné rovině jde o navrácení historického centra města lidem,“ řekl ještě před zavedením změn bývalý náměstek primátora Juraj Thoma (Hnutí Občané pro Budějovice).

Tehdejší opozice ale projekt od začátku kritizovala. Vadilo jí zejména to, že jsou změny dělané narychlo a nejsou dostatečně komunikovány směrem k veřejnosti. „Dělat takhle velkou změnu půl roku před volbami je pro nás neakceptovatelné. Považujeme to za předčasné. Důležité je, aby vznikly nové parkovací domy a některé důležité komunikace. Tímto se auta přesunou a dopravní zácpy budou vznikat v jiných částech města. Nešťastná je také komunikace tohoto záměru, kterou považujeme za špatnou a neobratnou,“ uvedl před více než rokem předseda zastupitelského klubu ODS Petr Maroš.

Měly by se změny v centru vrátit?

Celkem hlasovalo148 čtenářů

Ohodnoť článek

Foto Elmira Talířová

Štítky doprava, náměstí, omezení, centrum, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zpátky do minulosti. Doprava na náměstí se vrátila do původního stavu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.