Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kvůli špatnému stavu trati zpomalí vlaky z Českých Budějovic na Šumavu

Vlaky mezi Českými Budějovicemi a šumavským Černým křížem budou v letní sezoně jezdit až o 20 minut déle. Důvodem je špatný technický stav tratě, kvůli němuž Správa železnic (SŽ) nařídila na vybraných úsecích snížit rychlost na 20 kilometrů za hodinu. V tiskové zprávě to uvedl Jihočeský kraj, který stav tratě kritizuje. Horší stav trati nebylo možné předpokládat, uvedla dnes SŽ v tiskové zprávě. Oprava trati potrvá od 4. září do 30. listopadu.

„Vedení kraje je silně znepokojeno skutečností, že ani velké investice do trati přes Český Krumlov, které Správa železnic realizovala v posledních letech, nevyřešily její havarijní stav. Nutnost snížit rychlost tak přichází zrovna na začátku letní sezony v nejnavštěvovanější oblasti Jihočeského kraje, což bude mít výrazně negativní vliv na turistický ruch,“ uvedl náměstek jihočeského hejtmana Antonín Krák (ČSSD).

V současnosti trvá jízda vlakem na 88 kilometrů dlouhé trati z Českých Budějovic do Černého Kříže téměř 2,5 hodiny. Omezení rychlosti zhruba na devíti kilometrech trasy začne platit 1. června a potrvá do 3. září. Následně chce Správa železnic zahájit rekonstrukci tratě.

„Byli jsme nuceni ve spolupráci s dopravcem GW Train Regio upravit jízdní řád na tratích České Budějovice – Černý Kříž a v úseku Volary – Nové Údolí. Došlo zde k prodloužení jízdních dob a ztráty některých přípojů či ukončení vybraných vlaků v Černém Kříži namísto Nového Údolí,“ uvedl Jiří Kafka, jednatel společnosti Jikord, která je jihočeským koordinátorem dopravy.

Podle Správy železnic nastala situace proto, že preventivní prohlídka trati, která se dělá koncem zimy, odhalila horší stav takzvaného železničního svršku. SŽ uvádí, že to nebylo možné předpokládat.

„Správa železnic s opravou této trati dlouhodobě počítala, začít měla již letos. Diagnostické měření však při běžné kontrole po zimním období ukázalo na problematické úseky, u kterých není možné zachovat standardní traťovou rychlost. Aby zůstal provoz na šumavských lokálkách plynulý i v letním období, zavede Správa železnic letní jízdní řád,“ uvedl mluvčí SŽ Jan Nevola.

Opravy zahrnou výměnu kolejnic, pražců i přejezdových konstrukcí. Práce začnou hned poté, co skončí letní provoz, tedy 4. září.

Šumava patří na jihu Čech mezi nejatraktivnější cíle pro turisty. V letní sezoně v každém spoji z Českých Budějovic do Černého Kříže cestují v průměru tři stovky lidí. „Jedná se o nejvíce vytížené tratě v Jihočeském kraji,“ řekl Krák.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, železnice, správa, turistika, opravy, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli špatnému stavu trati zpomalí vlaky z Českých Budějovic na Šumavu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.