Počasí dnes14 °C, zítra15 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

V Týně nad Vltavou začne roční oprava mostu v centru, kamiony musí místo objet

V Týně nad Vltavou začne 17. července zhruba roční oprava mostu za asi 220 milionů korun. Auta do 3,5 tuny projedou obousměrně přes provizorní most, který postavil kraj. Nákladní auta budou muset místo objíždět, a to až do srpna 2024. Z původního mostu, který je ve špatném technickém stavu, zůstanou jen pilíře. Dělníci začnou bourat nosné konstrukce 18. července. Policie doporučuje, aby přes provizorní most jezdili řidiči opatrně, lze čekat dopravní komplikace.

„Rozhodující pro opravu byl pouze a jedině technický stav mostu, který takto rozsáhlou rekonstrukci vyžadoval. V podstatě zůstanou jen pilíře, celá mostovka se bude dělat nová. Nedá se to stihnout dřív (než do léta 2024) i vzhledem tomu, že je to přes dvě stavební sezony, se zimní přestávkou. I proto jsme se snažili, byť za cenu vyšších nákladů, udělat provizorní přemostění tak, aby to občany co nejméně zatěžovalo," řekl náměstek hejtmana Tomáš Hajdušek (ODS).

Most v Týně nad Vltavou je součástí silnice, která spojuje České Budějovice s Milevskem nebo Bechyní. Kvůli opravě mostu čeká objížďka nákladní vozy. Přes most se nedostanou od 17. července do konce srpna příštího roku. Osobní auta a autobusy projedou, Jihočeský kraj se rozhodl přidat po dobu opravy na nově postavený provizorní most ještě jeden pruh, aby byl možný obousměrný provoz. Původně měla auta jezdit kyvadlově podle semaforu.

„Přes most vede velmi frekventovaná silnice, nejen z důvodu, že máme turistickou sezonu. Spousta lidí po ní jezdí z Budějovic na Písecko nebo si tam turisté zkracují cestu směrem na Prahu. Bude tím omezená i místní doprava. Uzavřený pro všechna auta bude přejezd přes Hněvkovickou přehradu, dají se očekávat komplikace. Naštěstí to nebude provoz na semafory, ale obousměrný provoz jedním pruhem. Přesto doporučujeme řidičům opatrnost; provizorní most ústí v blízkosti plovárny a restaurace Vorař," řekl krajský policejní mluvčí Milan Bajcura.

Most v centru města je delší dobu ve špatném stavu. Dělníci budou muset kromě jiného strhnout horní nosnou konstrukci mostu, a místo ní dát novou. Spodní konstrukci proto upraví a zesílí, aby novou horní unesla.

Nový most bude dlouhý 129,2 metru. Vznikne ocelobetonová třípolová nosná konstrukce. Silnice bude široká devět metrů, šířka chodníků bude 3,75 metru. Vyplývá to z informací na webu města. „Předpokládané zprovoznění nově zrekonstruovaného mostu by mělo být zhruba v červnu roku 2024 a následně v srpnu se předpokládá dokončení díla včetně demontáže provizorního mostu," sdělil na webu starosta města Karel Hladeček (Pro Tejn).

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Týn nad Vltavou

Štítky silnice, stavby, automobilová, správa, opravy, most, Týn nad Vltavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Týně nad Vltavou začne roční oprava mostu v centru, kamiony musí místo objet  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.