Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Čekání je u konce. Hlavní tah z Dačic do Slavonic se dočká rekonstrukce

Poklepáním na základní kámen odstartovala první srpnový den rekonstrukce silnice druhé třídy z Dačic do Slavonic, která je dlouhodobě v havarijním stavu. Kromě toho by po dokončení měla být bezpečnější také křižovatka v „Liščích horách“, kde v minulosti vyhaslo několik lidských životů. Kompletně hotovo má být podle harmonogramu v září příštího roku. Zhotovitelem stavby je společnost Dačice – Slavonice s vedoucím společníkem MI Roads.

„Pro občany Slavonic je to jeden z důležitých tahů. Směrem do nitra našeho kraje jsou komunikace poměrně slušné, ale tahle silnice je pro nás důležitá z toho důvodu, že vede do nejbližšího města, kde je více pracovních příležitostí a úřady. Je to směr, kterým dnes proudí nákladní doprava a zvýšená osobní doprava. Je to také tah na Rakousko,“ shrnul před úterním poklepáním na základní kámen starosta Slavonic Hynek Blažek (Sdružení pro změnu 2010). Sám přiznává, že se na rekonstrukci silnice čekalo dlouho.

Jeho slova potvrdil také hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS). „Dlouho se čekalo, co se s touto křižovatkou a silnicí ze Slavonic do Dačic udělá. Všichni si pamatujeme roky diskuzí a petic, týkajících se téhle nebezpečné silnice. Dlouhodobě jsme se to snažili vyřešit. Teď se ukazuje nutnost spolupráce samospráv, které si to tu odpracovaly při majetkových vypořádáních. Těch tu bylo hrozně moc. To vždy prodlužuje přípravu,“ dodal Martin Kuba.

I přesto, že jde o krajskou stavbu, zapojilo se do komunikace s vlastníky pozemků také vedení Dačic. „Velký kus práce nese místostarosta Jiří Baštář, který majetkoprávní vypořádání s majiteli opravdu zařizoval,“ doplnil starosta Dačic Miloš Novák (Moravské zemské hnutí). Podle něho je rekonstrukce silnice nevyhnutelná. „Komunikace je ve špatném stavu a především je úzká. Měla by se rozšířit a zbezpečnit. Dochází tu k častým dopravním nehodám,“ uzavřel.

Samotná rekonstrukce se týká téměř desetikilometrového úseku silnice mezi Dačicemi a Slavonicemi. Stavba je rozdělena do etap podle objízdných tras a různých druhů stavebních prací. Ještě v letošním roce má být dokončena etapa zahrnující rekonstrukci od křižovatky v „Liščích horách“ ke křižovatce v obci Peč. Právě nebezpečná křižovatka poblíž Dačic dozná podstatných změn. Přibude ostrůvek a odbočovací pruh směrem od sedmitisícového města. První etapa by měla být dokončena do konce listopadu letošního roku. Zbývající úsek se dočká úpravy v následující stavební sezoně. Kompletně hotovo má být do září 2024.

Rekonstrukce silnice druhé třídy by měla vyjít na 193 milionů korun z rozpočtu Jihočeského kraje. Náklady na rekonstrukci křižovatky se mají pohybovat kolem 17,5 milionu korun, které z většiny zaplatí Státní fond dopravní infrastruktury.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michael Daněk

Štítky Dačice, Slavonice, Jihočeský kraj, Martin Kuba, silnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čekání je u konce. Hlavní tah z Dačic do Slavonic se dočká rekonstrukce  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.