Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

ŘSD vybralo vítěze zakázky na stavbu střediska správy a údržby dálnice D3 Borek

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vybralo vítěze zakázky na stavbu střediska správy a údržby dálnice D3 Borek u Českých Budějovic, kterým je firma Hochtief CZ. Náklady na vybudování areálu činí 410 milionů korun bez daně. ŘSD o tom dnes informovalo na sociální síti X, dříve twitter.

„Stavba má pravomocné stavební povolení a práce plánujeme zahájit na přelomu 3. a 4. letošní čtvrtletí. Správa a údržba dálnice bude mít v gesci údržbu části D3 včetně obchvatu Českých Budějovic," uvedlo ŘSD. Zakázka zahrnuje výstavbu pozemních objektů jako administrativní budovy, provozních a garážových objektů, včetně technologického vybavení objektů a technologií. Stavba potrvá přibližně 1,5 roku.

V letošním čtvrtém čtvrtletí chtějí silničáři začít stavět 12 kilometrů dlouhou část dálnice D3 z Kaplice k Nažidlům na Českokrumlovsku. Předpokládané náklady na stavbu jsou 6,1 miliardy Kč bez DPH. Část mezi Kaplicí a Nažidly bude hotová v roce 2026, řekl dříve Mátl.

ŘSD pracuje i na jiných úsecích D3 ve směru z Českých Budějovic k hranici s Rakouskem. Loni v únoru začalo stavět část mezi Třebonínem a Kaplicí za 1,87 miliardy Kč bez DPH a úsek dlouhý 8,6 kilometru chce zprovoznit koncem roku 2024. Stavba navazuje na budovaný dálniční obchvat Českých Budějovic.

ŘSD také vypsalo soutěž na další část D3 z Nažidel k Dolnímu Dvořišti na Českokrumlovsku. Jde o poslední úsek jihočeské části D3, která tak povede až ke státní hranici s Rakouskem.

V provozu je 70 kilometrů D3, která má v budoucnu spojit Prahu s Českými Budějovicemi a rakouskými hranicemi. Měřit by měla 170 kilometrů. Celou D3 z Prahy k hranicím včetně středočeských částí chce stát podle ministerstva dopravy dokončit do roku 2030, jihočeskou část do roku 2026.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ŘSD

Štítky silnice, stavby, D3, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ŘSD vybralo vítěze zakázky na stavbu střediska správy a údržby dálnice D3 Borek  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.