Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Rekonstrukce Slavie uzavře na rok cyklostezku. Na hlavní silnici chce dát město semafory

Zhruba dva a půl měsíce už se pracuje na rekonstrukci Kulturního domu Slavie. Kvůli plánovaným úpravám musí lidé od října počítat s roční uzavírkou cyklostezky a podchodu, které vedou do nedávno zrekonstruovaného Parku Dukelská. Město chce také umístit na přechod pro chodce na Lidické třídě semafory, aby zajistilo nejen školákům bezpečný přechod frekventované silnice. Bude ale záležet na rozhodnutí policie.

Součástí rekonstrukce Kultruního domu Slavie je i výstavba náplavky na Zátkově nábřeží. Právě proto se bude muset pro chodce a cyklisty uzavřít stezka a podchod do vedlejšího parku Dukelská. Uzavírka je předběžně plánována od 1. října 2023 až do prvního říjnového dne příštího roku.

Cestu využívají mimo jiné i děti, které tudy chodí do školy. Právě proto město plánuje dočasně osadit přechod pro chodce na Lidické třídě u křižovatky s Dukelskou ulicí semafory. „V souvislosti s tím bude zjednosměrněna ulice Dukelská v úseku Lidická - Alšova směrem k ulici Mánesova, což znamená, že se z Lidické do Dukelské bude pouze vjíždět,“ uvedl první náměstek primátorky Petr Maroš (ODS).

Na navrhovaném opatření se tento týden dohodli zástupci odborů správy veřejných statků a dopravy a silničního hospodářství se zhotovitelem. „Realizaci našeho návrhu ale musí předcházet jeho schválení Policií České republiky a její rozhodnutí není možné předjímat," upozornil náměstek primátorky.

Začala oprava Slavie za půl miliardy korun. Na rok uzavře cyklostezku

V centru Českých Budějovic odstartovala oprava Kulturního domu Slavie na břehu řeky Malše. Investice za zhruba 500 milionů korun má skončit v roce 2025 i díky státní dotaci. Rekonstrukci nezabránil ani odpor části veřejnosti, která však podle...

Rekonstrukce Slavie za zhruba 500 milionů má skončit v roce 2025. Ministerstvo kultury přispělo na akci 177 milionů korun, což znamená, že oprava nemůže trvat déle než dva roky. „Slavie si zaslouží rekonstrukci, která bude funkční. Odehrávat se tam mají události související mimo jiné s naší kandidaturou. Budějčáci si zaslouží investici, která posune naše město do 21. století,“ řekla redakci při zahájení prací primátorka města Dagmar Škodová Parmová (ODS).

Původně německý Spolkový dům byl postaven v letech 1871 až 1872. Byl projektován jako kulturní, společenské a politické centrum českobudějovických Němců. Za Adolfa Hitlera se stal centrem německého hitlerovského nacionalismu, později v něm sídlil krajský sekretariát KSČ, pak byl odevzdán městu, později sloužil armádě. V roce 1960 ho ministerstvo obrany předalo státu a stát o dva roky později opět městu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Elmira Talířová

Štítky doprava, Slavie, KD Slavie, rekonstrukce, omezení, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce Slavie uzavře na rok cyklostezku. Na hlavní silnici chce dát město semafory  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.