Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Začala oprava Slavie za půl miliardy korun. Na rok uzavře cyklostezku

V centru Českých Budějovic odstartovala oprava Kulturního domu Slavie na břehu řeky Malše. Investice za zhruba 500 milionů korun má skončit v roce 2025 i díky státní dotaci. Rekonstrukci nezabránil ani odpor části veřejnosti, která však podle politiků začala s protesty pozdě. S investicí souvisí také roční uzavírka cyklostezky v nově zrekonstruovaném parku v Dukelské ulici.

Politici, architekti i zástupci stavebních firem se dnes potkali před kulturním domem a společně poklepali na základní kámen. Město dnes předalo objekt stavařům a ti už zítra začnou s pracemi. 

„Jako primátorka jsem nadšena, že nám ladí načasování kandidatury na Evropské hlavní město kultury, která prošla radou i zastupitelstvem, i dnešní zahájení rekonstrukce. Můžeme tedy potvrdit i fyzicky, že České Budějovice mají na to se stát Evropským hlavním městem kultury v roce 2028,“ řekla při tiskové konferenci primátorka Dagmar Škodová Parmová (ODS).

Ministerstvo kultury přispělo na akce 177 milionů korun, což znamená, že oprava nemůže trvat déle než dva roky. Hotovo by tak mělo být v roce 2025. 

Dnešek je podle náměstka primátorky Petra Maroše (ODS) velkým dnem. „Jen nevím, jestli máme víc práce za sebou nebo před sebou,“ usmíval se a dodal, že stavbu město předalo a ve středu začnou fyzické práce. 

Nyní pokračuje výběrové řízení na audiotechniku, divadelní techniku a vybavení pro gastro. Vedení města věří, že vše dobře dopadne a za dva roky budou mít České Budějovice opravený kulturní dům.

Cyklostezku zavřou, budou na Lidické dočasné semafory?

„Slavie si zaslouží rekonstrukci, která bude funkční. Odehrávat se tam mají události související mimo jiné s naší kandidaturou. Budějčáci si zaslouží investici, která posune naše město do 21. století,“ řekla redakci primátorka. 

Obyvatelé města musí do budoucna počítat s uzavřením cyklostezky v parku v Dukelské ulici. Tam revitalizace před nedávnem skončila. „Součástí rekonstrukce KD Slavie bude i výstavba náplavky. Ta naváže na náplavku v parku Dukelská a na ni naváže náplavka na Zátkově nábřeží. Z tohoto důvodu bude nutné zhruba na rok uzavřít cyklostezku z parku do města. To by mělo nastat na podzim, nejspíš v říjnu,“ řekl Budějcké Drbně Maroš. 

Omezení potrvá rok. Vedení města nyní řeší to, že budou školáci muset přecházet nechráněnou frekventovanou silnici. „V tuto chvíli se bavíme ve vedení radnice, že bychom tam dali dočasné semafory, aby přecházení bylo bezpečnější,“ dodal.

V uplynulých týdnech a měsících se část veřejnosti pokusila investici zvrátit. Někteří protestující přišli tento týden na jednání zastupitelů. „Dům potřebuje rekonstrukci, ale ne takhle dramatickým způsobem. Jeden spolkový dům už město ztratilo. Občané přišli o dům Beseda,“ řekl zastupitelům občan Ivan Fabián. Další vystupující upozornil na mimořádnou hodnotu památky související například s tělocvičnou uvnitř.

Petice varuje před opravou kulturního domu. Přicházíte pozdě, reagují politici

U konce je architektonická soutěž a radní už dokonce vybrali firmy, které českobudějovický Kulturní dům Slavie opraví. Část veřejnosti přesto těsně před zahájením rekonstrukce bojuje proti plánované opravě objektu na břehu řeky Malše. Podle...

Politici však napříč politickým spektrem opakují, že je pozdě. „Nic z toho, jako ostatně ani nic jiného z textu petice, není pravda. Je naopak ku podivu, že téměř tři roky trvající příprava na rekonstrukci vám nikomu nestála za pozornost v průběhu vyhlášené mezinárodní architektonické soutěže, která byla velice silně medializovaná. Co do jejího průběhu i co do jejích výsledků,“ vzkázal před nedávnem bývalý náměstek primátora a nyní opoziční zastupitel Juraj Thoma (Občané pro Budějovice).

„Je strašně pozdě. Tady se vše transparentně deklarovalo. Projekty byly zveřejněné, konal se dialog k tomu, jak bude akce pokračovat. Tohle poslední vzedmutí nevole přišlo dva roky pozdě po rozhodnutí o rekonstrukci,“ dodala dnes primátorka. 

Původně německý Spolkový dům byl postaven v letech 1871 až 1872. Byl projektován jako kulturní, společenské a politické centrum českobudějovických Němců. Za Adolfa Hitlera se stal centrem německého hitlerovského nacionalismu, později v něm sídlil krajský sekretariát KSČ, pak byl odevzdán městu, později sloužil armádě. V roce 1960 ho ministerstvo obrany předalo státu a stát o dva roky později opět městu.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky české budějovice, kulturní dům, slavie, rekonstrukce, investice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začala oprava Slavie za půl miliardy korun. Na rok uzavře cyklostezku  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.