Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Vrchní soud opět zrušil konkurz zadlužené firmy Jindřichohradecké místní dráhy

Vrchní soud v Praze zrušil konkurz, který krajský soud v Českých Budějovicích prohlásil na zadluženou firmu Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD). Vrchní soud tak vyhověl odvolání, jež firma podala. Krajský soud se musí znovu zabývat možnou reorganizací společnosti. Vyplývá to z insolvenčním rejstříku. Vrchní soud zrušil konkurz už podruhé, poprvé to bylo v září. Firma JHMD je od loňského podzimu v úpadku a provoz vlaků na úzkokolejce loni v říjnu zastavila. Podle soudu dluží 360 milionů korun.

Krajský soud opakovaně uváděl, že firma reorganizačním návrhem sleduje nepoctivý záměr. „U objektivně přípustné reorganizace nepoctivý záměr nevylučuje dlužníka z řešení úpadku reorganizací. Bez ohledu na to, zda dlužník podá návrh na povolení reorganizace, kterým sleduje nepoctivý záměr, nebo takový návrh vůbec neučiní, může o způsobu řešení úpadku reorganizací rozhodnout závazně schůze věřitelů. Insolvenční soud pak bude takovým rozhodnutím vázán. Poctivost návrhu na povolení reorganizace bude insolvenční soud zkoumat pouze tehdy, jestliže schůze věřitelů žádné usnesení nepřijme," uvedl v odůvodnění soudce Vrchního soudu Jaroslav Zelenka. Dále uvedl, že rozhodnutí o konkurzu bylo předčasné.

Krajský soud na podzim uvedl, že reorganizační návrh JHMD sleduje nepoctivý záměr. V září to uvedl českobudějovický soudce Zdeněk Strnad, jehož angažmá v případu firma JHMD dříve napadala.

Insolvenční správce: Měsíční provozní ztráta JHMD vzroste až na 300 tisíc korun

Měsíční provozní ztráta firmy Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD) vzroste v nejbližších měsících na 250 tisíc až 300 tisíc korun. Skončily sezonní výdělečné aktivity a rostou náklady na vytápění. Zpeněžit majetek firmy, která je v konkurzu,...

Firma JHMD loni v říjnu zastavila provoz vlaků na úzkokolejce, Jihočeský kraj a Kraj Vysočina tam zajišťují náhradní autobusovou dopravu. Vlaky by mohly zase začít jezdit příští rok v létě, řekli v říjnu zástupci dopravce a insolvenční správce. Firma JHMD již dříve uvedla, že nemá na splácení dluhů. Argumentovala tím, že jí Kraj Vysočina neplatí poplatek za použití dopravní cesty. Kraj to odmítá, uvádí, že postupuje podle platné smlouvy.

O provoz na tratích projevily zájem společnosti Gepard Express a WTT. S oběma dopravci insolvenční správce David Jánošík jedná. Vedoucí oprav JHMD Jan Píšala řekl, že jedna z firem by mohla firmu JHMD koupit. O provoz tratí, ne však o dopravu samotnou projevila zájem také firma Swietelsky Rail CZ.

Firma JHMD by se dala prodat až za 121 milionů korun. Vyplývá to ze znaleckého posudku zveřejněného v insolvenčním rejstříku. Stav úzkokolejné dráhy na jihu Čech a Vysočině nyní nevyhovuje osobní přepravě, uvádí posudek. Prodej kolejí úzkokolejné dráhy v jižních Čechách a na Vysočině by mohl přinést až 370 milionů korun. V reakci na posudek to uvedl předseda správní rady firmy JHMD Boris Čajánek. Prodej podniku jako celku by poškodil věřitele, uvedl. Zpeněžit majetek firmy, která je v konkurzu, není možné, protože firma se proti němu odvolala. V insolvenčním rejstříku to uvedl Jánošík.

JHMD vlastní úzkokolejky z Jindřichova Hradce do Obrataně a do Nové Bystřice. Provoz na novobystřické trati začal 1. listopadu 1897. Vlaky v minulých letech přepravily ročně zhruba 400.000 cestujících. Dvě třetiny tratí jsou na území jižních Čech. V halách a na nádražích stojí asi 40 vagonů a lokomotiv, uvedl v únoru soud. Dva historické vagony, jež firmě JHMD nepatří, převezl Klub přátel jindřichohradeckých úzkokolejek do muzea v Lužné u Rakovníka.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jindřichohradecké místní dráhy

Štítky soud, železnice, insolvence, firmy, Jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vrchní soud opět zrušil konkurz zadlužené firmy Jindřichohradecké místní dráhy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.