Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

První hodina v Parkovacím domě Stromovka bude zdarma. Maximálně lidé zaplatí sto korun za den

Od 1. února budou moct lidé přijíždějící do Českých Budějovic zaparkovat v novém parkovacím domě Stromovka. Stavba nabídne místa pro 495 aut a 75 míst tam bude také pro kola. První hodina parkování bude zdarma, základní sazba pak bude 20 korun za každou další hodinu. Maximální cena stání je sto korun.

V lednu 2023 začala stavba nového parkovacího domu u sportovní haly. O rok později je hotovo a od února tady budou moct lidé zaparkovat. O cenách parkování rozhodovala rada města na svém dnešním jednání.

„Snažili jsme se nastavit takové tarify, aby to bylo jak pro obyvatele města, ale například i pro turisty, zajímavé. První hodina bude vždy zdarma, druhá a další hodina bude za 20 korun a maximální denní sazba je sto korun,“ okomentoval základní ceník první náměstek primátorky Petr Maroš (ODS).

Ceny o víkendech budou poloviční. Speciální tarif potom město udělalo pro ty, kteří v parkovacím domě zaparkují mezi pátou a devátou hodinou ráno a odjedou do 18 hodin. V tomto případě bude nejvyšší denní sazba 50 korun.

Maximální doba státní tady bude 14 dní. S tím souvisí i cena za ztrátu parkovacího lístku, kterou město stanovilo na 1500 korun.

Nový parkovací dům otevře město na začátku února. Cenu za stání bude schvalovat v pondělí

Od 1. února budou moct řidiči v Českých Budějovicích využívat nový parkovací dům Na Dlouhé louce u sportovní haly. Kapacita domu je necelých 500 aut. Ceny má vedení radnice schválit na pondělím zasedání rady města.

Parkovací dům nabídne 495 místo pro automobily a 75 míst pro kola. Parkovat tady nemohou motocykly, auta s přívěsy nebo vozidla s LPG a CNG pohonem. Kapacita původního parkoviště, které u sportovní haly bylo, byla kolem 200 aut.

Parkoviště bude hlídáno kamerovým systémem a podle náměstka primátorka Lubomíra Bureše (ODS) ho budou procházet také strážníci městské policie. K dispozici jsou toalety, které budou přístupné po předložení platného parkovacího lístku.  

Výstavba stála 145 milionů bez DPH

Parkovací dům pro město formou design & build postavilo sdružení společností HOCHTIEF a APP-Projekt za 145 milionů korun bez DPH. „Průběh stavby byl dle nás dobrý, stavba začala a skončila v avizovaném termínu. Měli jsme dva požadavky na navýšení ceny. Jeden byl vyvolaný kvůli technickým věcem, na základě požadavku ŘSD jsme museli udělat břehy komunikace I/3, druhý požadavek byl od zhotovitele, a sice navýšení o 16 milionů korun, a to kvůli vysoké inflaci a cenám ve stavebnictví. Zhotovitel chtěl žádat ještě o jedno navýšení, ale to už nebude akceptováno,“ uvedl na tiskové konferenci Maroš.

V momentě, kdy začne fungovat parkovací dům u sportovní haly, budou muset lidé platit za parkování na parkovištích mezi Kauflandem a výstavištěm. „Od začátku jsme říkali, že to bude náhrada za parkování u sportovní haly. Od 1. února, kdy se Parkovací dům Stromovka otevře, se tady proto znovu zpoplatňuje stání podle předchozího ceníku,“ upozornil Bureš.

Co říkáte na ceny za parkování v novém Parkovacím domě Stromovka?

Celkem hlasovalo890 čtenářů

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Elmira Talířová

Štítky doprava, České Budějovice, parkování, Stromovka, Parkovací dům Stromovka

První hodina v Parkovacím domě Stromovka bude zdarma. Maximálně lidé zaplatí sto korun za den  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.