Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

S budějovickou MHD jezdilo loni stejně cestujících jako před covidem

Počet cestujících v českobudějovické MHD stoupl loni o deset procent a dostal se tak na čísla, jaká měl dopravní podnik před pandemií covidu. Předloni svezla městská firma 51 milionů cestujících. Tržby z jízdného stouply loni o 20 milionů, když v roce 2022 byly 123,7 milionu. Přibývá lidí, kteří si jízdenku kupují elektronicky, podnik proto pořídí další přístroje na tuto formu jízdného. Firma chce také koupit šest kloubových autobusů, jeden stojí kolem deseti milionů korun.

„Podle všech ukazatelů jsme na tom s počtem cestujících (meziročně) lépe, což poznáme hlavně na tržbách. Nárůst (v počtu pasažérů) bude okolo deseti procent. Myslím si, že jsme na číslech jako před covidem. Zvýšil se nám počet cestujících v elektronickém odbavení, jak těch s průkazkami v mobilu, tak u plateb kartou přímo ve vozech," řekl ředitel dopravního podniku Slavoj Dolejš. Polovina jízdenek v MHD se prodá digitálně. Podnik letos rozšíří elektronické odbavení ve vozech o další přístroje, investuje do toho 20 milionů korun. Téměř za 30 milionů letos rozšíří digitální informační systém na zastávkách.

Kvůli růstu mezd ředitel očekával, že firma vykáže za loňský rok ztrátu 36 milionů korun. Nakonec ale skončí v mírném zisku. „Budeme v kladné nule. Zafungovala kampaň na podporu elektronického jízdného, platby kartou ve vozech, to nám přineslo nárůst cestujících. Tržby z automatů na výdej jízdenek nám zůstaly stejné, nárůst máme z moderních služeb. Kartu má téměř každý, v mobilech, na hodinkách. Přivedlo to víc lidí do MHD," řekl ředitel. Platební kartou lze jízdné v Budějovicích hradit od ledna 2022.

Městská firma připravuje nákup 35 trolejbusů za víc než 800 milionů korun. Prvních 14 vozů by měla převzít za 14 měsíců. „Tendr skončil a jednáme o uzavření smlouvy," řekl ředitel. Trolejbusy dodá firma Škoda Electric, druhý uchazeč z Turecka nesplnil technické požadavky dané výběrovým řízením. Příští rok v létě chce podnik také nasadit do provozu šest nových kloubových autobusů.

Firma zajišťuje pro město i parkovací služby, tržby z nich předloni byly 44,5 milionu korun, vyplývá z výroční zprávy. Loni dosáhly téměř 100 milionů, řekl Dolejš.

Základní jízdné v budějovické MHD zůstalo letos stejné jako loni, hodinový lístek stojí 20 korun. Stoupla pokuta za jízdu bez lístku; na místě zůstala 600 korun, při úhradě do 15 dnů ale vzrostla ze 600 na 800 korun.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky MHD, České Budějovice, doprava, cestování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S budějovickou MHD jezdilo loni stejně cestujících jako před covidem  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.