Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jindřichův Hradec bude vybírat provozovatele MHD na léta 2025 až 2034

Jindřichův Hradec připravuje výběrové řízení na provozovatele městské autobusové dopravy ve městě pro období 2025 až 2034. Za službu v součtu zaplatí desítky milionů korun. Dopravce by měl za rok s vozy MHD najet více než 600 tisíc kilometrů.

MHD měl v Jindřichově Hradci od roku 2015 po dobu deseti let provozovat ČSAD Jindřichův Hradec. V roce 2020 však musela radnice kontrakt ukončit, jelikož dopravce požadoval vyšší částky za provoz. Následně se radnice domluvila se stejnou společností na přechodném období, než vzejde provozovatel ze soutěže. Město vypsalo výběrové řízení na obsluhu MHD na období 2023 až 2032.

„Na základě námitek proti zadávací dokumentaci a následného návrhu na zahájení správního řízení o přezkoumání úkonů zadavatele Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže však bylo řízení zrušeno. Nyní u nás jezdí provozovatel de facto na výjimku," uvedl jindřichohradecký starosta Michal Kozár (ANO).

Proto nyní radnice vypisuje soutěž na smlouvu na období 2025 až 2034. „Specifikem tohoto výběrového řízení je, že předpokládá 41 procent nízkoemisních vozidel. V současnosti u nás nejezdí žádný nízkoemisní vůz, takže uvidíme, jak se nám to podaří vysoutěžit," uvedl Kozár.

Autobusy MHD jezdí nejen po Jindřichově Hradci, ale obsluhují i místní části Políkno, Buk, Matná, Děbolín, Radouňka, Otín, Dolní Skrýchov a Dolní Radouň. Cestující mohou využívat 11 linek městské hromadné dopravy.

Kozár nedokáže odhadnout, kolik přesně bude na službu doplácet město. Například pro letošní rok v rozpočtu odhaduje částku 28 milionů korun. Jde o ztrátu, která vznikne po odečtení zisku z nákupu jízdenek. „Ale ta částka se samozřejmě může v průběhu let měnit. V současnosti nedokážeme ani odhadnout, jaká bude výsledná cena za kilometr, protože u různých dopravců se liší, jelikož někdo může získat na své vozy dotace," řekl starosta.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Jindřichův Hradec

Štítky správa, MHD, Jindřichův Hradec, doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jindřichův Hradec bude vybírat provozovatele MHD na léta 2025 až 2034  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.