Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Město v létě opraví lávku na sídlišti Vltava. Pod ní zřídí dočasný přechod se semafory

Město České Budějovice začne o prázdninách s opravou lávky na sídlišti Vltava. Její rekonstrukci vedení radnice minulý rok odložilo kvůli zjištění, že je v horším stavu než se předpokládalo a práce by tak trvaly déle. Pod lávkou vznikne provizorní přechod se semaforem.

O odložení rekonstrukce lávky na sídlišti Vltava informovala město v říjnu minulého roku. Důvodem bylo zjištění, že lávka je v horším stavu a práce na opravě by trvaly déle. „Po zkušenostech s opravou lávky u Stromovky přes silnici I/3 jsme lávku Vltava-střed prozkoumali pomocí sond. Ty ale zjistily větší poškození, než jsme původně čekali, což by znamenalo prodloužení prací a nemohli bychom tedy slíbit dokončení rekonstrukce v plánovaném termínu,“ uvedl dříve náměstek primátorky Lubomír Bureš (ODS).

Už tehdy vedení města avizovalo, že poškození na lávce nejsou statická, a lze tedy rekonstrukci odložit na letní měsíce. „Při uzavření v rámci její rekonstrukce musejí být a budou přijata taková opatření, aby bezpečnost chodců v náhradních trasách nebyla ohrožena. Mohu ubezpečit, že taková opatření v předstihu připravujeme,“ uvedl Bureš.

Protože bude muset být lávka během rekonstrukce kompletně uzavřena a neumožňovala by bezpečný přechod chodců přes frekventovanou silnici, bude pod ní vybudován dočasný přechod se semaforem. „Pro větší plynulost dopravy bude poptávkový, to znamená, že zelená chodcům padne až po zmáčknutí tlačítka. Teď komunikujeme se všemi stranami a ladíme optimální řešení pohybu chodců i aut. Chceme tam mít takové dopravní značení, aby každý řidič dočasný přechod bezpečně viděl a počítal s ním. Všechno tedy koordinujeme tak, aby byl přechod v provozu na začátku července. Bez toho se do opravy nepustíme,“ vysvětlil náměstek primátorky Michal Šebek (ODS).

Diskutovaný přechod na Vltavě bude město řešit. Pomůže bezpečnostní analýza

Vážná dopravní nehoda a plánovaná oprava nadchodu u sídliště Vltava rozpoutaly debatu nad bezpečností přechodu pro chodce u autobusové zastávky Vltava – střed. Podle některých lidí by měl být osazen semafory, jiní ale tvrdí, že by to ohrozilo...

Kromě opravy lávky řešilo v minulém roce město také nedaleký přechod pro chodce mezi ulicemi Fr. Ondříčka a Bezdrevská. Jedním z důvodů byla nehoda, při které osobní auto na přechodu srazilo dvě osoby. Někteří obyvatelé tehdy volali po tom, aby byl přechod u kruhového objezdu osazen světly, protože není bezpečný.

Bureš tehdy slíbil, že odbor dopravy vypracuje bezpečnostní analýzu, která by mohla naznačit, jak situaci dál řešit. Podle jejích výsledků by nemělo osazení přechodu semafory způsobovat větší kolony, které by zasahovaly do kruhového objezdu. „Pokud by návrh schválila Policie ČR, tak bychom se do budoucna mohli dočkat toho, že bude přechod osazen poptávkovou světelnou signalizací,“ prozradil.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky město, České Budějovice, přechod, Vltava, sídliště Vltava, lávka, oprava

Město v létě opraví lávku na sídlišti Vltava. Pod ní zřídí dočasný přechod se semafory  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.