Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Diskutovaný přechod na Vltavě bude město řešit. Pomůže bezpečnostní analýza

Vážná dopravní nehoda a plánovaná oprava nadchodu u sídliště Vltava rozpoutaly debatu nad bezpečností přechodu pro chodce u autobusové zastávky Vltava – střed. Podle některých lidí by měl být osazen semafory, jiní ale tvrdí, že by to ohrozilo plynulost dopravy. Město chce situaci řešit, pomoct by měla bezpečnostní analýza.

Diskuse o přechodu pro chodce mezi ulicemi Fr. Ondříčka a Bezdrevská se rozjela poté, co na místě na konci září auto srazilo dva lidi. Oba museli být po nehodě převezeni do nemocnice.

Dva lidé se zranili při nehodě, ke které došlo ve středu večer v Českých Budějovicích. Podle policie došlo na sídlišti Vltava ke střetu osobního automobilu se dvěma lidmi.

Lidé tehdy upozorňovali na to, že místo je pro chodce nebezpečné. „Čekal jsem, kdy se tam něco stane. Za prvé, lidé při přecházení přechodu kouknou jen na jeden pruh, kde zastaví auto, a do druhého už nekouknou, a za druhé z devadesáti procent tam nikdo nedodržuje padesátku. A když někdo jede 50, tak ho zběsile předjíždějí,“ upozornil na Facebooku například Milan Brada.

Situace je podle některých o to horší, že je přechod nedaleko základní školy. „Dítě tam chodí do školy. Kolikrát tudy jdu a jedno auto zastaví, ale v dalším pruhu projedou tři. Po městě se cpou semafory kam je jen napadne, a tady u školy nic. Ano, chápu, je to před kruháčem, ale tady mi to přijde smysluplnější než dva semafory za sebou před Igy,“ napsala Veronika Hrušková.

Plánovaná oprava lávky

Téma se začalo navíc řešit i z důvodu plánované opravy nadchodu, který lidé místo přechodu často využívají. Město rekonstrukci připravovalo na letošní rok a podle původních plánů měla oprava probíhat po částech tak, aby lidé mohli lávku využívat. S tím ale podle města nesouhlasila Policie ČR. Poté, co se pomocí sond zjistilo, že je stavba v horším stavu, a kvůli opravě by bylo nutné ji kompletně uzavřít, se město rozhodlo akci přesunou na příští rok.

„Znamenalo by to lávku uzavřít celou a na delší dobu, a to je pro nás v době školního roku, kdy lávku využívají děti, které chodí do školy, nepřijatelné. Vzhledem k tomu, že poškození, která tam jsou, nijak neomezují statické vlastnosti lávky a nevyžadují tedy rychlý zásah, považujeme za nejlepší řešení odložit rekonstrukci až na příští rok, a to do období školních prázdnin, abychom zajistili co největší bezpečnost dětí. Zároveň navrhneme taková opatření, aby byl umožněn bezrizikový přechod všech chodců přes silnici,“ komentoval v tiskové zprávě náměstek primátorky Lubomír Bureš (ODS).

Opravu lávky na sídlišti Vltava město odkládá. Je v horším stavu

Plánovaná rekonstrukce lávky na českobudějovickém sídlišti Vltava se posouvá. Sondy odhalily, že je důležitá stavba v horším stavu, a tak by práce trvaly déle, než se předpokládalo. Zároveň by bylo nutné stavbu kompletně uzavřít. Rekonstrukce...

Pomohly by semafory?

Řešením by mohly být zmiňované semafory. Někteří lidé ale upozornili na to, že by kvůli nim mohlo docházet k dopravním zácpám, kterými jsou už teď České Budějovice pověstné. „Problém tohoto přechodu je, že je směrem od propojky do města jakoby za křižovatkou, a tudíž by nastalo k ucpání křižovatky. Jeho přesun blíže ke kruhovému objezdu by spíše ublížil plynulosti dopravy a přesunu blíž k zastávkám by ničemu neprospěl. Leda snad postavit další nadchod,“ okomentoval pro Drbnu Petr Š., který na sídlišti Vltava žije už 19 let.

Město bude situaci řešit

Situaci město vnímá a chce ji řešit, a to jak během plánovaných oprav nadchodu, tak i poté. „Je jasné, že lávka bude muset být během rekonstrukce zcela uzavřená. I přesto, že se práce přesunuly na prázdniny a dětí by tam tedy nemělo být tolik, je jasné, že i tak tam nějaké přecházet budou. Proto je plán pro příští rok takový, že v blízkosti lávky bude zřízený provizorní náhradní poptávkový přechod, který bude světelně řízený,“ uvedl Bureš.

Následovat bude bezpečnostní analýza, pomocí které se město pokusí udělat přechod bezpečnějším. „Odboru dopravy jsem uložil, aby zpracoval bezpečnostní analýzu celé situace, za stavu, kdy je lávka otevřená, a kdy je tam přechod, tak jak tam je nyní. Na základě toho pak budeme hledat řešení, jak udělat přechod bezpečnějším,“ řekl redakci.

Osadit místo světly by podle náměstka primátorky nebylo možné. „V poloze, ve které je ten přechod teď, tam semafory dát nemůžeme. Je velice blízko ulice Fr. Ondříčka a musela by tam vzniknout světelná křižovatka,“ vysvětlil. 

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky přechod, české budějovice, oprava, doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Monika Štýfalová

K problematickému přechodu na sídlišti Vltava v Českých Budějovicích je zřízena PETICE K PODPISU: . Přechod pro chodce se zřízením semaforu na znamení je řešením nejen pro chodce, ale i řidiče, neboť zřízením Kauflandu doprava zde výrazně zhoustla a díky plánované bytové zástavbě zde dopravní situace ještě zhoustne. Volba bezpečnosti chodců a řidičů kontra údajná plynulost dopravy mi přijde nesmyslná. U jiných již zřízených přechodů pro chodce se semafory na znamení problém není, fungují i blízko sebe, např. na Pražské ul. u IGY., také u nemocnice. Tedy podpis k petici pro chodce i řidiče se nabízí jako řešení pro všechny zúčastněné na komunikaci.

Středa, 11. října 2023, 13:08Odpovědět

Jan Strapina

Tak dlouho to budou odkládat ,až tam yase nekoho nějaký zmrd přejede"!!!!!!!!!!Kundy jedny!!!!!!!!!

Sobota, 7. října 2023, 13:55Odpovědět

Diskutovaný přechod na Vltavě bude město řešit. Pomůže bezpečnostní analýza  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.