Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

ŘSD má studii na čtyřkilometrový obchvat Strakonic, stál by dvě miliardy korun

Do roku 2035 by mohl vzniknout zhruba čtyřkilometrový východní obchvat Strakonic, který by z města odvedl dopravu od Prahy směrem na Strážný. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) má hotovou technicko - ekonomickou studii východního obchvatu silnice I/4. Hrubý odhad nákladů je dvě miliardy korun, stát ale zatím nerozhodl, zda obchvat postaví.

„Je to navržené ve dvou variantách. Zastupitelstvo by si mělo určit, kterou variantu bude preferovat. Potom to bude podklad pro projektování. Je to tah Praha - Strážný, I/4. To znamená, že by obchvat začal u příjezdu od Prahy před Strakonicemi a šel by kolem města směrem na Volyni a Vimperk. Zahrnuje most přes řeku, přes nádraží, velkou křižovatku na Budějovice, docela velká stavba, řádově za dvě miliardy. Tím, že se dostaví dálnice D4, může vzrůst cestování na jih a obchvat se může stát prioritou," řekl místostarosta Rudolf Oberfalcer (Strakonická Veřejnost).

Odhadovaná cena je 1,5 až dvě miliardy korun. Studie, kterou za 636 tisíc korun bez DPH zpracovala společnost Sagasta, přináší dvě varianty. Jednu dlouhou 4,16 kilometru, druhou měřící 4,6 kilometru. Silničáři zatím nerozhodli, zda obchvat postaví. „Pokud bude projekt schválený a příprava bude bez výraznějších komplikací, předpokládáme, že stavba by mohla začít zhruba v roce 2032 nebo 2033. Prozatím nicméně opravdu pracujeme pouze se studií obchvatu," informoval Adam Koloušek z českobudějovické pobočky ŘSD. Práce by trvaly asi dva roky.

Na podzim 2018 zprovoznilo ŘSD ve Strakonicích obchvat silnice I/22. Stavba dlouhá 1,54 kilometru stála kolem čtvrt miliardy Kč. Obchvat odvádí těžkou dopravu z centra, kudy denně podle odhadů radnice projelo 1700 kamionů.

Strakonice mají letos schodkový rozpočet s příjmy 650,2 milionu a výdaji 751,4 milionu korun. Schodek 101,2 milionu pokryjí z prostředků z minulých let. Největší investicí bude oprava Volyňské ulice na tahu I/4.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky silnice, stavby, správa, Strakonice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ŘSD má studii na čtyřkilometrový obchvat Strakonic, stál by dvě miliardy korun  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.