Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Stavba D3 z Kaplice do Nažidel začne asi v létě, oddálila ji stížnost jednoho z účastníků

Stavba úseku dálnice D3 Kaplice nádraží - Nažidla začne možná letos v létě. Zahájení stavby podle Ředitelství silnic a dálnic oddálila stížnost jednoho z účastníků tendru k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Původně ŘSD loni uvádělo, že stavba začne ještě koncem roku 2023.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dostalo čtyři nabídky na stavbu části D3 mezi Kaplicí a Nažidly. Cenově nejvýhodnější nabídku za 4,29 miliardy korun podalo sdružení firem MI Roads - Doprastav a Duna Aszfalt Zártkörüen Müküdo Részvénytársaság. Právě stížnost od MI Roads ještě před koncem tendru ale následně podle ředitelství oddálila uzavření smlouvy s vítězným sdružením.

„Byla to nabídka za zhruba 4,3 miliardy. To je 69,5 procenta ceny oproti ceně, kterou předpokládalo ŘSD. Je to zároveň zhruba o miliardu korun nižší nabídka, než kterou předložil uchazeč, který skončil druhý v pořadí," sdělil mluvčí ŘSD Jan Rýdl. „To je neobvykle vysoký rozdíl mezi nabídkami. ŘSD proto chtělo od firmy MI Roads písemně zdůvodnit způsob stanovení mimořádně nízké nabídkové ceny," doplnil Rýdl.

Zmíněný požadavek ŘSD označila firma MI Roads podle ředitelství za "účelový" a obrátila se na ÚOHS. Úřad pak v řízení zahájeném v lednu vydal předběžné opatření, kvůli kterému ŘSD nesmělo uzavřít smlouvu se zhotovitelem. Minulý týden antimonopolní úřad stížnost MI Roads zamítl, uvedl v podcastu ředitel ŘSD Radek Mátl. MI Roads v mezičase údaje požadované ředitelstvím doložila a komise ŘSD je přijala jako dostačující. „Pokud nepřijdou další námitky nebo pokud se na ÚOHS neobrátí jiný účastník tendru, mohli bychom v létě předat staveniště zhotoviteli," doplnil mluvčí ŘSD.

Úsek mezi Nažidly a Kaplicí, dlouhý 12 kilometrů, je poslední částí D3 na jih Čech, kde ještě nebyla zahájena stavba. V provozu je nyní 70 kilometrů D3, která má v budoucnu spojit Prahu s Českými Budějovicemi a rakouskými hranicemi. Měřit by měla 170 kilometrů.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky silnice, stavby, D3, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba D3 z Kaplice do Nažidel začne asi v létě, oddálila ji stížnost jednoho z účastníků  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.