Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na silnici za Prachaticemi k německé hranici začaly práce na stoupacím pruhu

Mezi Prachaticemi a Libínským Sedlem začala stavba stoupacího pruhu před obloukovou zatáčkou. Hotov by měl být v září. Silnice II/141 vede na hraniční přechod s Německem a využívají ji nákladní auta. Ostatní řidiči často pomalu jedoucí kamiony předjíždějí a riskují čelní střet. Mezi lety 2017 až 2021 se tu stalo 141 nehod, při kterých zemřeli dva lidé.

Zmiňovaný úsek je dlouhodobě kritizovaný zejména kvůli bezpečnosti, připomněl při zahájení stavby starosta Prachatic Jan Bauer (ODS). „Prachatice možná jako jedno z mála bývalých okresních měst neleží na komunikaci první třídy, což je v rámci dopravní obslužnosti naše velká nevýhoda. A tenhle úsek je dlouhodobě kritizovaný, za prvé z důvodu dopravní bezpečnosti a za druhé kvůli průchodnosti tohoto úseku. Ve směru na Volary je následně hraniční přechod Strážný, což je jediný hraniční přechod Jihočeského kraje se Spolkovou republikou Německo. My jsme proto dlouhodobě volali po tom, aby se tady nějaký předjížděcí nebo stoupací pruh vytvořil,“ řekl Bauer.

Stavba má být podle jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS) hotová do konce volebního období. „Zahajovat dopravní stavby mi dělá opravdu radost.  A tady je ta radost o to větší, že realizujeme projekt, o kterém jsme spolu s Honzou Bauerem hovořili s Jihočechy a představili ho jako jeden z velmi potřebných projektů o kterém se tu povídá už více jak deset let a který my chceme realizovat, protože lidem v tomto území opravdu pomůže,“ řekl hejtman.

Stavební práce znamenají pro řidiče omezování dopravy. „Uzavírky budou pouze částečné a řidiči budou projíždět kyvadlově, dopravu bude řídit semafor. Je vyloučená kamionová doprava. Pouze na konci výstavby v září bude celková uzavírka jeden víkend, aby se povrchy dělaly jednolitě bez spáry," řekl vedoucí provozní jednotky Prachatice firmy Strabag Silnice Josef Pavlík.

Dělníci vybudují stoupací pruh v délce 930 metrů před obloukovou zatáčkou, aby bylo možné bezpečně objíždět nákladní auta, která pomalou jízdou v kopci zpomalovala provoz. „Silnice se rozšíří do svahu, proto součástí prací budou odkopávky země, skály, zajištění svahu, vegetační úpravy, pokládky konstrukčních vrstev od štěrkodrti po asfalt," uvedl vedoucí firmy Strabag Silnice Jiří Opelka.

Předpokládané náklady na stavbu jsou 66,7 milionu korun včetně DPH. Investorem je Jihočeský kraj za spolufinancování z Integrovaného regionálního operačního programu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jihočeský kraj

Štítky silnice, stavby, Prachaticko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

František Čelakovský

To je zřejmě t.zv. "americká zatáčka", kde v r.1945 jeli opilí amíci od Pfefrů a zapomněli zatočit. Bohužel to nepřežili. Já jsem se tam vymázl se skútrem ČZ 175

Čtvrtek, 28. března 2024, 11:07Odpovědět

Na silnici za Prachaticemi k německé hranici začaly práce na stoupacím pruhu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.