Počasí dnes21 °C, zítra24 °C
Neděle 16. června 2024  |  Svátek má Zbyněk
Bez reklam

Úsekové měření rychlosti se v Českém Krumlově osvědčilo, počet přestupků je třikrát nižší

V Českém Krumlově si pochvalují zavedení úsekového měření rychlosti, které dokázalo snížit počet dopravních přestupků na třetinu. Podobnou zkušenost mají i další jihočeská města. Počet radarů na území obcí tak stále roste.

V Českém Krumlově využívají úsekové měření rychlosti na nejvytíženějších úsecích města. Radary jsou nainstalované na Chvalšinské, Objížďkové a Budějovické. Dle shromážděných dat o vývoji počtu přestupků za období od července 2023 do února 2024 je patrný značný pokles překročení rychlosti na všech měřených úsecích.

„Zatímco začátkem léta roku 2023 povolenou rychlost 50 kilometrů v hodině překročilo celkem 1 788 řidičů měsíčně, o půl roku později je počet hříšníků třikrát nižší. V únoru letošního roku pokutoval Český Krumlov za překročení rychlosti pouhých 553 řidičů,“ sdělila mluvčí Českého Krumlova Petra Nestávalová.

V Českém Krumlově využívají úsekové měření již v druhé etapě. Ta první byla zkušební a fungovala mezi roky 2021 až 2022. Druhá začala v červenci minulého roku. Za fungování radarů platí město jejich provozovateli měsíční nájem 235 tisíc korun.

„Cílem města tedy rozhodně není vybrat horentní částky na pokutách. Finanční prostředky, které se z pokut vyberou, slouží k pokrytí nákladů na provoz radarového systému a proces zpracování přestupků. Vlastníkovi zařízení se platí fixní nájemné, které není závislé na množství naměřených přestupků. Zbytek příjmů je použit na další výdaje městského rozpočtu, které schvaluje vedení města,“ říká Jan Sládek, vedoucí Odboru dopravy a silničního hospodářství.

Obliba úsekového měření stále roste

Počet radarů na nejen jihočeských silnicích stále stoupá. Podle informací zveřejněných Českou televizí evidovali pracovníci Českého metrologického institutu v roce 2018 bezmála 120 úsekových a statických radarů. Letos jich však na českých silnicích registrují téměř 250. Tento trend tak potvrzuje kladnou zkušenost měst, kterou sdílí i Český Krumlov.

V tomto roce umístilo vedení města úsekový radar také v Srubci u Českých Budějovic. I tam se osvědčil podobně jako v Krumlově. Před oficiálním spuštěním systému měřil Srubec rychlost týden nanečisto. Odhalil přitom 15 tisíc přestupků. Po spuštění radarů jich pak za jeden měsíc řešil pouze 571.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Doprava, měření rychlosti, Český Krumlov, pokuty, Srubec, radary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaroslav Plosz

Nejezdím jak bych neměl ale toto ŠIKANOVÁNÍ se mi nelíbí.

Středa, 22. května 2024, 19:49Odpovědět

Úsekové měření rychlosti se v Českém Krumlově osvědčilo, počet přestupků je třikrát nižší  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.