Počasí dnes21 °C, zítra24 °C
Neděle 16. června 2024  |  Svátek má Zbyněk
Bez reklam

Dopravní podnik se zaměřil na černé pasažéry v MHD, v noci jezdí bez lístku až pětina cestujících

Dopravní podnik města České Budějovice (DPMCB) zajišťuje dopravní obslužnost města nejen přes den, ale také v nočních hodinách. Právě ty ale svádějí mnoho cestujících k pokusu využít tento rychlý, bezpečný a pohodlný způsob přepravy bez zakoupení jízdenky. Za jednu noc tak revizoři odhalí i téměř 30 černých pasažérů.

„Revizoři dopravního podniku, které při nočních kontrolách doprovází strážníci městské policie, v letošním roce řešili až pětinu cestujících linek 53 a 59, kteří za přepravu nezaplatili. Například při rozsáhlé kontrole v noci ze 17. na 18. května odhalili revizoři celkem 26 černých pasažérů,“ sdělila mluvčí DPMCB Barbora Fišer.

Doplnila také, že ačkoliv v noci míří nejvíce lidí z městského centra, nezaostávají v počtu černých pasažérů ani méně vytížené spoje. „Na méně obsazených linkách ze sídlišť se při kontrole vezlo 13 osob bez jízdenky, tedy stejně jako z centra,“ dodala Fišer.

Úspěšnost kontroly a spolupráci s DPMCB chválili také zástupci českobudějovické městské policie. „Kromě běžného ověřování totožností černých pasažérů bez platného osobního dokladu děláme i rozsáhlé kontrolní akce. Při té poslední se nám podařilo odhalit 26 cestujících bez platného jízdního dokladu,“ uvedla mluvčí městské police Věra Školková.

Sdělila také, že strážníci městské policie při akci dohlížejí na pokojný průběh kontroly a zaměstnancům Dopravního podniku České Budějovice asistují při zjišťování totožností černých pasažérů.

Kdo chce v Českých Budějovicích ušetřit pár korun za jízdenku, zaplatí přirážku k jízdnému od 600 do 1 500 korun. Pokud cestující bez platného jízdního dokladu uhradí přirážku na místě, platí 600 korun. Pro úhrady do 15 dnů platí sazba 800 korun plus jízdné. Kdo úhradu odloží ještě více, zaplatí plnou výši přirážky plus jízdné.

V krajském městě stojí jízda v MHD maximálně 20 korun. S předplatnými jízdenkami, které umožňují řadu zvýhodnění, to mohou být i korunové položky za jednotlivé cesty, a to i v noci.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto DPMCB

Štítky doprava, MHD, České Budějovice, černí pasažéři, pokuty, jízdenky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopravní podnik se zaměřil na černé pasažéry v MHD, v noci jezdí bez lístku až pětina cestujících  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.