Počasí dnes26 °C, zítra26 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

České Budějovice chtějí, aby obchvat města na D3 nebyl zpoplatněný

České Budějovice požádají ministerstvo dopravy, aby zařadilo obchvat města, který povede po nově stavěné dálnici D3, mezi úseky bez poplatku. Vedení radnice se obává, že kdyby na obchvat směla auta pouze s dálniční známkou, řada řidičů jej nebude chtít používat. Na dnešním zasedání o tom rozhodla rada města.

"V současné době projíždí doprava přímo středem našeho města. Snažíme se, aby se po zprovoznění dálnice provoz na budějovických silnicích co nejvíce zklidnil. Pokud bude obchvat zpoplatněn jako běžný dálniční úsek, tak máme obavy, že někteří řidiči budou dál jezdit přes město. Právě proto jsme přistoupili k tomuto kroku," uvedl náměstek primátorky pro dopravu Lubomír Bureš (ODS).

Obchvat Českých Budějovic bude dlouhý deset kilometrů. Povede od sjezdu na Úsilné na 131. kilometru po sjezd na Roudné na 141. kilometru. Zprovozněn by měl být do konce roku.

"Naše město na dálnici velmi dlouho čekalo. Ještě letos nastane historický okamžik a Budějovice se dočkají napojení na evropskou dálniční síť. Je nám jasné, že obchvat budou velmi často využívat Budějčáci a naší strategií je, aby občanům zůstávalo v peněženkách co nejvíce peněz. Proto jsme se rozhodli požádat ministerstvo, aby byl náš obchvat zařazen mezi dálniční úseky bez poplatku," uvedla primátorka Dagmar Škodová Parmová (ODS).

V provozu je nyní 70 kilometrů D3, která má v budoucnu spojit Prahu s Českými Budějovicemi a rakouskými hranicemi. Měřit má 170 kilometrů. Celou D3 z Prahy k hranicím včetně středočeských částí chce stát podle ministerstva dopravy dokončit do roku 2031, jihočeskou část do roku 2026. Ve výstavbě je teď na jihu Čech 31,9 kilometru dálnice D3.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ŘSD

Štítky ČR, správa, doprava, silnice, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice chtějí, aby obchvat města na D3 nebyl zpoplatněný  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.