Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Oprávnění pro vjezd do centra Českého Krumlova začal kontrolovat nový kamerový systém

V roce 2017 odhalil průzkum v Českém Krumlově vysokou míru neoprávněných vjezdů do pěší zóny v historickém centru. Město proto zavedlo regulace, zvýšilo poplatky a připravilo nový kamerový systém kontrolující vjezdy. Od 1. července tak mohou lidé žádat povolení vjezdu online a platit elektronicky.

Město Český Krumlov uskutečnilo v roce 2017 ve svém centru rozsáhlý dopravní průzkum. Ten odhalil překvapivě vysokou intenzitu dopravy a značný počet neevidovaných vozidel v pěší zóně. Na základě těchto zjištění se město rozhodlo regulovat vjezd do pěší zóny s cílem snížit dopravní zátěž. V roce 2018 se tak poplatek za vjezd do pěší zóny zvýšil z 20 korun na 100 a byla zavedena nová pravidla pro vydávání povolení.

„Jedním z navrhovaných opatření bylo také instalování zábranového systému sloupků, který by zabránil neoprávněným vozidlům vjezd do pěší zóny. Bylo dokonce zpracováno několik koncepčních dokumentů k tomuto řešení,“ sdělil Jan Sládek z Odboru dopravy a silničního hospodářství. Aktuálně však provoz vozidel v pěší zóně stále řídí systém papírových povolení, vydávaných městskou policií a odborem dopravy, a dohled nad provozem probíhá prostřednictvím namátkových kontrol městské policie.

V současnosti je prioritou města zajistit dlouhodobý a nepřetržitý dohled nad vjezdy vozidel do pěší zóny. „Cílem je zjistit skutečný stav provozu, vyhodnotit účinnost stávajících pravidel a ověřit jejich dodržování. Získaná data budou využita k průběžnému hodnocení a případně k úvahám o dalších možnostech regulace dopravy v pěší zóně,“ dodal Jan Sládek. Od 1. července proto vjezd do pěší zóny kontroluje nový kamerový systém s webovým administračním prostředím. „Tento systém bude kontrolovat registrační značky vozidel projíždějících vjezdy do pěší zóny a porovnávat je s databází oprávněných vjezdů. Součástí řešení je také administrační prostředí, které umožní občanům žádat online o povolení k vjezdu,“ popsal Sládek.

Systém bude napojen na platební bránu pro úhradu místních poplatků za vydání oprávnění, jak stanovuje vyhláška města. Elektronický systém pro odbavování žádostí občanů, který nahradí stávající kartičkovou praxi, představuje dle města dlouho očekávané zlepšení a přirozený pokrok v oblasti elektronizace dopravních systémů.

Ohodnoť článek

Foto Jana Kroneislová

Štítky Český Krumlov, doprava, oprávnění, kamerový systém, historické centrum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprávnění pro vjezd do centra Českého Krumlova začal kontrolovat nový kamerový systém  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.