Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Sanace skalního masivu omezí v Táboře dopravu, práce potrvají do konce roku

V příštím týdnu zahájí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) práce na zajištění a sanaci nestabilních částí skalního masivu v Táboře. Cílem je stabilizovat rozpukané horniny, omezit působení povětrnostních vlivů a odstranit nestabilní bloky. Provoz bude omezen na jeden jízdní pruh v každém směru.

V úterý 9. července začne ŘSD pracovat na zajištění a sanaci nestabilních částí skalního masivu v zářezu silnice I/19 v Táboře u Harfového mostu přes Jordán.

„Předmětem sanace skalní stěny je omezení působení nepříznivých povětrnostních vlivů, vody, mrazu a zajištění potenciálně nestabilních skalních bloků. Horniny podél silnice jsou silně rozpukány a podléhají zvětrávacím procesům. Odstraněny pak budou i nestabilní bloky a části skalní stěny včetně napadávky v jedné z etáží stěny,“ přiblížil mluvčí ŘSD Adam Koloušek.

„Součástí plánovaných prací je také zajištění masivu ochranou sítí proti skalnímu řícení s vyplétanými ocelovými lany. Zvětrávání a degradace dalších částí skály pak omezí instalace další ochranné sítě s podloženým protierozním geosyntetikem. Stabilitu zbývajících kritických bloků pak posílí individuální kotvení,“ doplnil Koloušek s tím, že součástí prací je i následná obnova komunikace I/19.

Přístup ke skalní stěně bude zajištěn z přilehlé silniční komunikace. Zde bude pro účely sanace dočasně zabrán vždy jeden jízdní pruh pro každou stranu skalního zářezu. Okolo stavby se tak bude jezdit vždy pouze jedním jízdním pruhem v obou směrech. ŘSD za sanaci skály zaplatí 17,3 milionu korun bez DPH. Hotovo by dle ředitelství mělo být do konce letošního roku.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Tábor

Štítky Tábor, sanace, skála, dopravní omezení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sanace skalního masivu omezí v Táboře dopravu, práce potrvají do konce roku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.