Počasí dnes29 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Po mostě v Týně nad Vltavou opět jezdí auta. Nákladná rekonstrukce omezila dopravu na jeden rok

V Týně nad Vltavou dnes po roční rekonstrukci otevřeli most 28. října. Je to jediný most přes Vltavu ve městě, po kterém vede vytížená silnice spojující České Budějovice s Milevskem a Bechyní. Osobní auta a autobusy jezdily při rekonstrukci po provizorním mostě, který kraj postavil vedle opravovaného. Kamiony musely jezdit po objížďce. Nyní se však nákladní doprava do města vrátí.

"Mám velkou radost, že se stavba dokončila v termínu. Je to důležitá stavba, protože jsme v podstatě v centru města a je to silnice z Českých Budějovic. Abychom co nejméně zatížili dopravu, vybudovali jsme provizorní, ale plnohodnotný most. Původní projekt totiž počítal s tím, že by se po provizorním mostě jezdilo kyvadlově," řekl hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS).

„Jsem rád, že jsme s Tomášem Hajduškem kolegy ve vedení kraje přesvědčili a udělali tady v době rekonstrukce provizorní most, který umožňoval obousměrný provoz. Tohle řešení stálo sice peníze navíc, ale umožnilo to vám všem, kteří tudy denně jezdíte, netrávit tu hodiny v kolonách. Podle mě nemáme hledat jen nejlacinější řešení,“ doplnil na svých sociálních sítích hejtman.

FOTO: Výstavba mostu v Týně nad Vltavou pokračuje

V Týně nad Vltavou pokračuje výstavba mostu přes nejdelší českou řeku. Zatímco řidiči nyní využívají most provizorní, nedaleko odtud už vybraná firma provádí montáž ocelových nosníků.

Výstavbu provizorního mostu kvituje i starosta Týna nad Vltavou Karel Hladeček (Pro Tejn). „Jsem rád, že požadavek obousměrného mostu kraj přijal. Opravdu to přispělo k tomu, že doprava zde byla po dobu rekonstrukce plynulá. Je to jediný most pro motorová vozidla, který spojuje oba břehy Vltavy, a hrozily tu tak velké dopravní komplikace,“ sdělil starosta s tím, že očekává, že do města se nyní navrátí tranzitní kamionová doprava, která nemohla náhradní most využívat a městu se tak po dobu rekonstrukce zcela vyhýbala.

Most přes Vltavu je dlouhý 130 metrů a široký 13,6 metru. Jeho mostovka se pak při rekonstrukci rozšířila o obousměrný cyklopruh. Kompletní opravu dopravně významné stavby si vyžádala končící životnost její horní nosné konstrukce. Tu stavbaři strhli a nahradili novou. Spodní konstrukci mostu pak upravili a zesílili tak, aby novou konstrukci unesla.

„Rozhodující pro opravu byl pouze a jedině technický stav mostu, který takto rozsáhlou rekonstrukci vyžadoval. V podstatě zůstanou jen pilíře, celá mostovka se bude dělat nová,“ sdělil už dříve k rekonstrukci náměstek hejtmana Tomáš Hajdušek (ODS).

Práce provedla společnost EUROVIA – SMP – Most Týn metodou Design & Build, tedy vyprojektuj a postav. Pro kraj je to první stavba touto metodou. To znamená, že firma celou stavbu vyprojektovala, zajistila všechna potřebná povolení a stavbu i uskutečnila. Celkové náklady na stavbu dosáhly přibližně 230 milionů korun včetně DPH. Do září letošního roku budou dělníci ještě bourat provizorní most.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Týn nad Vltavou

Štítky Týn nad Vltavou, most, rekonstrukce, oprava, doprava, provoz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Swewsa11

Souhlas s hejtmanem! Někdy se prostě vyplatí pustit milion navíc, když to dává smysl. Být tu kyvadlovka, zešíleli bychom tam. Já přes provizorák jel tak 20x a neumím si tu představit semafory. Nový most je krásný, díky!

Úterý, 16. července 2024, 16:49Odpovědět

Po mostě v Týně nad Vltavou opět jezdí auta. Nákladná rekonstrukce omezila dopravu na jeden rok  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.